Films en seriesFilms en series

George Lazenby

Aan George Lazenby eind jaren zestig de welhaast onmogelijke en ondankbare taak Sean Connery te doen vergeten als geheim agent 007. Dat hem dat niet is gelukt, is ten dele aan het fotomodel zelf te danken. Inderdaad, Lazenby is geen acteur.

Het kapsel van Connery


Advertentie Kronenbourg (1968)
George Lazenby komt ter wereld in het Australische Queanbeyan op 5 september 1939. Over zijn komaf is weinig bekend. Na zijn school te hebben doorlopen, gaat hij aan de slag als autoverkoper en vertrekt halverwege de jaren zestig naar Londen om als fotomodel aan de bak te komen.

Dit gaat de jonge Australiër goed af en al gauw komt hij in contact met Bond-filmproducent Albert R. Broccoli. Niet geheel toevallig, want Lazenby weet dat Broccoli op zoek is naar een opvolger voor Sean Connery. Lazenby, die zich hetzelfde kapsel als Connery heeft laten aanmeten, speelt zich daardoor in de kijker bij de producent. Nadat hij tijdens een screentest uitblinkt in de vechtscènes, zijn Broccoli en zijn compagnon Saltzman overtuigd: George Lazenby moet de nieuwe James Bond worden.

De model-Bond


George Lazenby als James Bond
Het risico dat ze niet met een acteur van doen hebben, durven de producenten wel te lopen. Met voorganger You Only Live Twice (1967) is aangetoond dat het meer om de decors en ontploffingen gaat dan om het karakter James Bond. Ze zoeken simpel gezegd een 'model' dat bereid is een smoking aan te trekken. Wat dat betreft past Lazenby perfect in het nieuwe plaatje. Het enige nadeel op dit punt is dat regisseur Peter Hunt voet bij stuk houdt en een getrouwe verfilming van Ian Flemings meesterwerk On Her Majesty's Secret Service wil maken.

Lazenby's gebrek aan acteerervaring moet daarom worden gecamoufleerd door grootheden uit de internationale film- en tv-wereld: Diana Rigg als Tracy en Telly Savalas als Blofeld. Tel daarbij de Italiaanse steracteur Gabriele Ferzetti als Marc-Ange Draco bij op en het Duitse acteerkanon Ilse Steppat als Irma Bunt, en de film kán niet mislukken. 

George Lazenby met tegenspeelster Diana Rigg

Door de gerenommeerde namen die zich aan het project hebben verbonden, is On Her Majesty's Secret Service inderdaad een klassieke Bond-film geworden. Maar ook George Lazenby doet het lang zo slecht niet als vaak wordt aangenomen. Bovendien is het verhaal van Fleming nooit eerder zo direct vertaald naar film. Wat dat betreft is On Her Majesty's Secret Service een prima Bond-film geworden. Het probleem is alleen dat het bioscooppubliek dit in 1969 helemaal niet ziet. Het duurt daarom jaren voordat de film een beetje uit de kosten is.

Lastige jongen


Lazenby arriveert bij de première
George Lazenby wordt de zondebok. Niet alleen wordt hij bestempeld als 'lastig', hij kan volgens de pers ook niet acteren. Nog voordat de film in première gaat, besluit de nieuwe 007 zijn 'licence to kill' aan de wilgen te hangen. Tegen het zere been van de Bond-producers arriveert hij daarom met een baard op de koninklijke première van On Her Majesty's Secret Service. Lazenby heeft het na één film wel gezien en hij wil zich weer storten op zijn modellencarrière.

Deze beslissing heeft zowel Lazenby als de film geen goed gedaan. En dit recalcitrante gedrag zal te maken hebben met Lazenby's onervarenheid met de filmwereld. Later heeft hij toegegeven dat het niet slim van hem is geweest Bond destijds de rug toe te keren.

Moeizame filmcarrière 


Lazenby staat sinds On Her Majesty's Secret Service te boek als de 'Triviant-Bond', ofwel vooral bekend van quizzen: wie was toch die gozer die eenmaal James Bond heeft gespeeld? Naar eigen zeggen achtervolgt hem dit nu al zijn hele verdere leven. Vandaar dat de ex-007 voor ieder optreden dat met James Bond te maken heeft een flinke som geld vraagt, en krijgt. Een verdere filmcarrière is nooit van de grond gekomen. Na wat vechtfilms met onder meer Bruce Lee en de soft-erotische filmreeks Emmanuelle met de Nederlandse Sylvia Kristel, was de koek wel op.

George Lazenby toont wederom zijn vechtkunsten in The Man from Hong Kong (1975)

Desalniettemin blijft On Her Majesty's Secret Service bij Bond-fans één van de favoriete 007-films aller tijden. Het is daarom jammer dat Lazenby nooit de kans heeft gehad zichzelf te bewijzen in een tweede Bond-film.

In 2017 verscheen de semi-documentaire Becoming Bond over het leven van de eenmalige 007.

Persoonlijk


George Lazenby in 2011
George Lazenby is tweemaal getrouwd geweest: met Christina Gannett (van 1971 tot 1995) en met ex-tennisster Pam Shriver (van 2002 tot 2008). Met Gannett heeft hij twee kinderen: Melanie (1973) en Zachary (1974). Zach Lazenby is in 1994 overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Met Shriver heeft hij drie kinderen: George junior (2004) en de tweeling Samuel en Elizabeth (2005). In augustus 2008 maakt het echtpaar bekend te gaan scheiden.

De Bond-film met George Lazenby 


1969 — On Her Majesty's Secret Service


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures