Films en seriesFilms en series

zondag 6 juni 2021

Cinematic Universe

Eens in de twee, drie jaar een nieuwe James Bond-film. Dat is de bescheiden wens van deze Bond-fan. Lotgenoten zullen zich hier ongetwijfeld in herkennen. Films waarin bijfiguren een hoofdrol krijgen — prima allemaal, maar dat maakt geen deel uit van het eenvoudig verlangen.


Stel dat het inderdaad komt tot een James Bond Cinematic Universe, iets waar Giant Freakin Robot meer over schijnt te weten, dan nog hoeft dat een reguliere James Bond-film niet in de weg te staan. Of zo’n uitbreiding wenselijk is, waardevol of smaakvol, dat is een andere kwestie. Zolang de avonturen van pak ’m beet Felix Leiter niet de overhand krijgen, hoeft dat geen gevaar op te leveren voor die van James Bond.

De vraag naar een James Bond Universe komt met de nieuwe eigenaar van MGM: Amazon. Het is niet vreemd te bedenken dat Amazon méér wil met de geheim agent dan eens in de zoveel tijd een film. Bij Eon Productions zal het zo’n vaart niet lopen. Het productiehuis van de Broccoli’s levert al zestig jaar films volgens eenzelfde stramien en trekt daarmee al zestig jaar volle zalen. Als Eon had willen uitbreiden met James Bond, had Barbara Broccoli dat inmiddels al lang gedaan.

Halle Berry als Jinx

Er was natuurlijk ooit dat plan met de film rond Jinx, het personage van Halle Berry uit Die Another Day (2002). Het script lag klaar, maar de volgende stap is nooit genomen. Het risico is gewoon te groot om tientallen miljoenen te steken in een project dat geen zekerheid van slagen biedt.

Daarbij: hoe nodig is het om te weten dat Jinx opgroeide in een weeshuis en onder de vleugels van NSA-baas Damian Falco uitgroeide tot superagent? Dat interesseert toch niemand ene biet.

Áls er al interessante figuranten op de set van een Bond-film rondlopen, zijn dat Bonds tegenstanders. Neem een schurk als Scaramanga. Ik sta niet onwelwillend tegenover een filmverhaal waarin zijn opkomst als man with the golden gun centraal staat. Return to Scaramanga’s Island, zoals John Barry zijn tiende track op het soundtrackalbum noemde. Daar krijg ik gelijk al zin in, in dat eiland.

Christopher Lee als The Man with the Golden Gun

De nieuwe acteurs in de rollen, dat zal wel even wennen zijn. Maar als diezelfde vibe als in 1974 teruggevonden kan worden, dan lijkt me dit serieus een interessante optie om te onderzoeken. Natuurlijk mogen klassieke slechteriken als Dr. No, Goldfinger en Blofeld ook niet ontkomen aan een eigen film. Red Grant heeft van Ian Fleming al een bijzonder interessante geschiedenis meegekregen. En hoe komt Jaws aan dat stalen gebit?

Nadeel van bovenstaand voorzetje is dat er een bijna onbedwingbare drang ontstaat al die figuren in één grote explosiefilm te mixen of iets als Jaws Vs. Hinx. Doe maar niet. En voor wie kotst op origin-films: je hoeft niet te kijken. James Bond junior heeft mij ook nooit in de weg gestaan.

Maar first and foremost een nieuwe Bond-film om de zoveel jaar. En een beetje vooruit plannen alstublieft dankuwel. Wat er daaromheen gebeurt, maakt mij eerlijk gezegd niet eens zo heel veel uit. Dat themepark waar dit alles naar zal leiden, lekker met 100 kilometer per uur door de vulkaan van Blofeld sjeezen — waarom ook niet...

Concept art: Ralph McQuarrie

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2022
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures