Films en seriesFilms en series

dinsdag 28 februari 2023

Onderwaterregisseur Ricou Browning (93) overleden

Laatste Universal Classic Monster en medebedenker ‘Flipper’

Ricou Browning is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden. Browning regisseerde de onderwateropnamen van Thunderball (1965) en diens remake Never Say Never Again (1983), twee James Bond-films die zich voor een groot deel onder water afspelen.


Browning was naast onderwaterregisseur ook stuntman. Zo werd hij het bekendst als The Gill-Man, het monster uit The Creature from the Black Lagoon (1954) en de twee vervolgen daarop. Browning speelde The Creature in alle onderwaterscènes, voor de landscènes werd een andere acteur gebruikt. Ricou Browning was sinds lange tijd de laatst levende van de Universal Classic Monsters.

Ook werkte Browning mee aan wateropnamen van tientallen Hollywoodfilms en was hij de medebedenker van Flipper, de tv-serie uit de jaren 60 over de gelijknamige dolfijn.

De Amerikaan werkte voor film en televisie tot in de jaren 80. Zijn zoon Ricou Browning jr. trad in zijn voetsporen. Zijn dochter Renee Le Feuvre bracht anderhalf jaar geleden naar buiten dat haar vader in slechte gezondheid verkeerde en riep fans op om The Creature een hart onder de riem te steken.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures