Zonder veel succes...
De CIA heeft geprobeerd gadgets van James Bond na te maken. Dat blijkt uit brieven die Bond-auteur Ian Fleming en CIA-baas Allen Dulles elkaar schreven, aldus professor Christopher Moran van de University of Warwick in een recent onderzoek.
Dat de avonturen van James Bond toch echt fictief zijn, bleek wel uit de weinig geslaagde imitaties. Enkel de giftige schoen van Rosa Klebb uit From Russia with Love is door de CIA met succes nagemaakt.
Rosa Klebb en haar giftige schoen in de filmversie van From Russia with Love (1963) |
Allan Dulles was een goede vriend van Ian Fleming. Het tweetal ontmoette elkaar eind jaren vijftig. Tot die tijd had Fleming zich nogal neerbuigend uitgelaten over de Amerikaanse inlichtingendienst. Via de Bond-boeken probeerde Dulles een beter beeld van de CIA te creƫren. Met succes. Uit respect voor de CIA-baas schrijft Fleming vanaf Thunderball lovend over de CIA. Allen Dulles wordt in dat boek zelfs met naam en toenaam genoemd.
Allen Dulles en Ian Fleming |
Maar met het imiteren van de gadgets wilde het niet zo lukken. Toen de films vanaf 1962 verschenen, nam het aantal technische hoogstandjes bijzonder snel toe. Vanaf Goldfinger was het hek helemaal van de dam en werden welhaast alle vervolgfilms volgepropt met techniek.
De Aston Martin DB5 met zijn 'homer' trok zodoende ook de aandacht van de CIA. Het lukte om een dergelijk opsporingsapparaat te maken, maar zodra de CIA-auto tussen de hoge gebouwen van een stad reed, faalde het mechanisme.
Het mechanisme in de Aston Martin waarmee de homer wordt ontvangen |
Klik hier voor het complete onderzoek van professor Christopher Moran.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten