Films en seriesFilms en series

donderdag 18 juli 2013

Honderd jaar Eric Pohlmann

Eric Pohlmann, de stem van Blofeld in From Russia with Love (1963) en Thunderball (1965), zou vandaag honderd jaar geworden zijn.


Pohlmann werd in Wenen (toen de hoofdstad van Oostenrijk-Hongarije) geboren als Erich Pollak. In 1939 vertrok hij met zijn verloofde naar Londen. Daar werkte hij mee aan anti-Nazifilms voor de BBC. Na de oorlog speelde hij voornamelijk in Engelstalige producties.

In 1963 werd hij gevraagd de stem in te spreken van Ernst Stavro Blofeld in de tweede James Bond-film From Russia with Love. Pohlmann komt niet in beeld. De acteur die Blofeld speelt en wiens handen je alleen ziet, is Anthony Dawson die in Dr. No (1962) de rol van Professor Dent gestalte geeft.

SPECTRE briefing room in Thunderball

Over zijn bijdrage in Thunderball bestaat enige onduidelijkheid. Opnieuw is Dawson hier (weliswaar onherkenbaar) in beeld als Blofeld, maar er zijn bronnen die Joseph Wiseman (Dr. No uit de gelijknamige film) aanwijzen als stem van de nummer één van SPECTRE. Wie Thunderball beluistert moet zelf maar een afweging maken. Pohlmann krijgt het voordeel van de twijfel. Al zou het best kunnen dat zowel Pohlmann als Wiseman in verschillende scènes te horen zijn als Blofeld.

In 1979 zou Pohlmann voor de tweede keer deelnemen aan de Salzburger Festspiele. Tijdens de repetities bezweek hij aan een hartaanval. Eric Pohlmann werd 66 jaar.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures