Films en seriesFilms en series

woensdag 20 november 2013

Richard Loo (1903 - 1983)

Het is vandaag dertig jaar geleden dat de Amerikaanse acteur Richard Loo overleed. Loo speelde als de schatrijke industrieel Hai Fat een belangrijke schurkenrol in de The Man with the Golden Gun (1974).


The Man with the Golden Gun was de laatste bioscoopfilm waarin de destijds 70-plusser te zien was. Hij zou daarna nog enkele gastrollen in tv-series spelen voordat hij op 20 november 1983 op 80-jarige leeftijd overleed. In totaal was de acteur na een acteercarrière van bijna vijftig jaar in meer dan honderd producties te zien.

Richard Loo werd in 1903 geboren op Hawaï, zijn voorouders waren afkomstig uit China. Met zijn Aziatische trekken werd Loo veelal gecast in Amerikaanse film- en tv-producties als Chinees, Japanner of, zoals in The Man with the Golden Gun, als Thai. Dikwijls in de rol van slechterik, wat hem de illustere eer gaf dat hij geliefd werd omdat men hem haatte, althans de personages die hij speelde.

Hai Fat is de opdrachtgever van opperschurk Francisco Scaramanga. Het is Hai Fat die Scaramanga inhuurt om de uitvinder van de Solex Agitator Gibson om te leggen, nadat deze wil overlopen naar de Britten.

Richard Loo als Hai Fat in The Man with the Golden Gun (1974)

Als James Bond achter hem aanzit en het de industrieel te heet onder de voeten wordt, besluit hij te vluchten. Hij beklaagt zich tegenover Scaramanga dat hij spijt heeft dat hij de moordenaar heeft ingehuurd. De man met het gouden pistool reageert hier ogenschijnlijk gelaten op en schiet zijn werkgever in koelen bloede neer.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures