Films en seriesFilms en series

dinsdag 18 maart 2014

Cinematograaf Oswald Morris (98) overleden

Op 98-jarige leeftijd is cinematograaf Oswald Morris overleden. Morris verzorgde gedeeltelijk het camerawerk van The Man with the Golden Gun (1974).


Voor de negende Bond-film werd Morris in 1974 halsoverkop gevraagd om het werk van de zieke Ted Moore over te nemen. Morris had helemaal geen zin om een klus over te nemen. Dat had hij enkele keren eerder gedaan, en dat was hem slecht bevallen. Bond-producent Cubby Broccoli bleef echter aanhouden, waardoor de cinematograaf uiteindelijk toch akkoord ging. Aangezien het gebruikelijk is eerst opnames op locatie te maken en pas daarna in de studio, zijn de studio-opnames van The Man with the Golden Gun van zijn hand zijn.

Oswald Morris met Maud Adams relaxen op de set van The Man with the Golden Gun

Morris' bijdrage aan James Bond is zeer bescheiden gebleven. Hij werkte regelmatig samen met regisseur John Huston. Samen maakten ze maar liefst acht films. In 2006 schreef hij een autobiografie genaamd Huston, We Have a Problem, een verwijzing naar zijn werk met voorgenoemde regisseur.

John Huston en Oswald Morris

Hij werkte ook samen met grote regisseurs als Stanley Kubrick, Sidney Lumet en Carol Reed. Morris draaide 58 films waarbij hij het hoofd van cinematografie was.

In 1999 kreeg hij de International Achievement Award van de American Society of Cinematographers, daarmee werd zijn hele oeuvre in de bloemetjes gezet. Maar ook tijdens zijn carrière kreeg Morris verschillende nominaties en prijzen op zijn naam.

Voor zijn camerawerk in Oliver! en The Wiz werd hij genomineerd voor een Oscar, en voor Fiddler on the Roof mocht de cameraman het gouden beeldje mee naar huis nemen. De laatste film die hij op beeld zette, was The Dark Crystal in 1982.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures