Films en seriesFilms en series

zaterdag 21 november 2015

Once Upon a Spy

Peter Morgan wilde Bond M laten vermoorden


Scenarioschrijver Peter Morgan heeft in aanloop naar Skyfall een verhaal geschreven waarin James Bond zijn baas M vermoordt. De opzet voor deze James Bond-film, getiteld Once Upon a Spy, werd door Eon Productions terzijde geschoven.

De dood van M in Skyfall (2012)

Dat staat in het recent uitgekomen James Bond-boek Some Kind of Hero, schrijft The Guardian deze week.

Al eerder was bekend dat Peter Morgan in 2009 solo aan een Bond-verhaal werkte. Het verhaal, getiteld Once Upon a Spy, ging over het verleden van M, waarin zij tijdens de Koude Oorlog als MI6-agent in Berlijn werkte. Daar krijgt zij een affaire met een KGB'er. Dertig jaar later neemt diens zoon, een Russische oligarch, wraak op haar. James Bond wordt geacht hem te stoppen, maar uiteindelijk gedwongen om zijn bazin te vermoorden. In de ontknoping zou hij M inderdaad doden.

Peter Morgan

Eon Productions had twijfels over het verhaal van Morgan. Het leek teveel John le Carré in plaats van Ian Fleming, zegt scenarist Robert Wade in Some Kind of Hero. En dat terwijl Fleming dit idee al had uitgewerkt in zijn postuum verschenen werk The Man with the Golden Gun (1965), waarin een gehersenspoelde James Bond een (weliswaar mislukte) aanslag pleegt op zijn baas. 

Robert Wade en zijn vaste compagnon Neal Purvis (die sinds The World Is Not Enough uit 1999 betrokken zijn bij iedere Bond-film) werden teruggehaald om de verhaallijn van Morgan verder uit te werken. Dat resulteerde uiteindelijk in het scenario getiteld Nothing Is Forever, dat later werd vervangen door de titel Skyfall.

Het enige dat in het uiteindelijke script overeind bleef, is de dreiging uit M's verleden en haar plotselinge dood aan het einde van de film. Die verrassende finale hebben we maar mooi te danken aan Peter Morgan.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures