Films en seriesFilms en series

dinsdag 24 mei 2016

Burt Kwouk (85) uit Goldfinger overleden

De Chinees-Britse acteur Burt Kwouk is op 85-jarige leeftijd overleden. De meeste mensen kennen hem als Cato, het hulpje van inspecteur Clouseau in de Pink Panther-films. Maar Kwouk had ook drie kleine rollen in de James Bond-films.


Cato had de opdracht om inspecteur Clouseau (gespeeld door Peter Sellers) op de meest onverwachte momenten aan te vallen met oosterse vechttechnieken om hem scherp te houden. Dat deed hij meestal als Clouseau thuiskwam. Als het gevecht was afgelopen was er gewoonlijk niet veel meer over van het interieur van Clouseau.

Kwouk speelde ook mee in drie James Bond-films: Goldfinger (1964), de parodie Casino Royale en You Only Live Twice (beide 1967).

Gert Fröbe en Burt Kwouk in Goldfinger (1964)

Burt Kwouk werd in Engeland geboren, maar groeide op in Shanghai. Op zijn 17e keerde hij met zijn ouders terug naar Engeland. Via een vriendin kwam hij terecht in de acteerwereld. In Groot-Brittannië was Kwouk op televisie een bekend gezicht. Hij was te zien in de langlopende dramaseries Tenko en Last of the Summer Wine.

In de jaren 60 speelde hij mee in een aantal afleveringen van The Saint, waarin Roger Moore de hoofdrol speelde, en hij trad in de jaren 90 regelmatig op als gastacteur in The Harry Hill Show.

Zijn laatste rol was in 2010 toen hij voor de BBC fantasy-serie Spirit Warriors zijn stem gaf aan een Chinese waterdraak.

Bron: NOS

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures