Films en seriesFilms en series

zaterdag 9 juni 2018

Eunice Gayson (90) overleden


„I admire your courage, Miss...?”
„Trench. Sylvia Trench. I admire your luck, Mr...?”
„Bond. James Bond.”

Met deze onsterfelijke woorden maakte de wereld kennis met geheim agent 007. De eer was aan Eunice Gayson deze wereldberoemde introductie te ontlokken. De 'eerste' Bond-girl overleed gisteren op 90-jarige leeftijd.


Natuurlijk is de échte eerste Bond-girl Ursula Andress. Andress, als Honey Ryder, komt echter pas halverwege de film voor het eerst in beeld. Voor die tijd heeft James Bond al innig kennisgemaakt met Sylvia Trench (en Miss Taro).

Dr. No (1962)

From Russia with Love (1963)

Als het aan regisseur Terence Young had gelegen, was Sylvia Trench een terugkerend personage geworden. Maar na Dr. No (1962) zien wij haar enkel in From Russia with Love (1963) nog even voorbijkomen. Daarna maakte Young plaats voor Guy Hamilton die Gayson in Goldfinger (1964) niet opnieuw inhuurde. In Thunderball (1965), wederom onder regie van Terence Young, lijkt Sylvia Trench van de aardbodem verdwenen. 

Lois Maxwell in Goldfinger (1964)
Aanvankelijk werd Lois Maxwell de rol van Sylvia aangeboden. Zij zag het echter niet zitten om enkel gekleed in een overhemd in beeld te verschijnen, dus koos Maxwell voor een andere rol: die van Miss Moneypenny. Maxwell had geen betere keuze kunnen maken, haar Miss Moneypenny heeft het uiteindelijk veertien Bond-films volgehouden.

Voor de rol van Sylvia werd daarom Eunice Gayson aangetrokken. Eerder was zij onder regie van Terence Young in de film Zarak (1957) te zien. Een film mede geproduceerd door Albert R. Broccoli.

Lois Maxwell was overigens een van de weinige vrouwen in de eerste Bond-film wiens werkelijke stem we horen. Die van Eunice Gayson werd opnieuw ingesproken door de van oorsprong Duitse Nikki van der Zyl, die ook de stem van Honey Ryder verzorgde.

Teri Hatcher als Paris Carver
Om James Bond na 35 jaar een beetje verleden mee te geven, was het eerste idee van de filmmakers om in Tomorrow Never Dies (1997) het personage Sylvia Trench terug te laten keren. Dit idee hield geen stand en Sylvia werd omgedoopt tot Paris Carver. Uiteraard was het zoveel jaar na dato nooit de bedoeling om Eunice Gayson opnieuw voor die rol te vragen. Toch, wie Paris qua uiterlijk met Sylvia vergelijkt, ontkomt niet aan de gelijkenis tussen die twee. Bovendien klopt de verhaallijn van Paris met die van Sylvia, Paris heeft namelijk al eerder een relatie met Bond gehad.

From Russia with Love was de laatste film waaraan Gayson meedeed. Daarna was zij alleen nog in een aantal tv-series te zien, onder meer in twee afleveringen van The Saint met de latere 007 Roger Moore. Haar dochter Kate mocht nog wel meedoen in een Bond-film, als figurant in het casino in GoldenEye (1995). In 2012 verscheen de autobiografie van Eunice Gayson: The First Lady of Bond.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures