Films en seriesFilms en series

zaterdag 26 januari 2019

Componist Never Say Never Again overleden

De Franse componist Michel Legrand is op 86-jarige leeftijd overleden in Parijs. Hij was vooral bekend door zijn filmmuziek: hij werd dertien keer genomineerd voor een Oscar. In 1983 componeerde hij de soundtrack van Never Say Never Again.


Drie keer won hij de filmprijs, voor het eerst in 1968 voor The windmills of your mind. Dat nummer kwam uit de misdaadfilm The Thomas Crown Affair, met Steve McQueen en Faye Dunaway. Ook voor Yentl (met Barbra Streisand) en Summer of '42 ontving hij een Oscar.

Daarnaast won hij vijf Grammy's uit zeventien nominaties. Zelf relativeerde hij het belang van die prijzen. "Een Oscar is vleien, maar het verandert niets. Het maakt je geen betere of slechtere componist. Je krachten en zwaktes blijven hetzelfde."

In totaal werkte Legrand aan de soundtracks van meer dan 200 films. Het beroemdst is waarschijnlijk Les parapluies de Cherbourg uit 1964, met de jonge Catherine Deneuve in een hoofdrol. I Will Wait for You uit die film werd later ook opgenomen door bijvoorbeeld Frank Sinatra, Tony Bennett en Louis Armstrong.

Legrand werd in 1932 in Parijs geboren, zoon van een dirigent van Armeense afkomst. Zijn eerste liefde was jazz, zo werkte hij samen met Miles Davis. "Het is een van de belangrijkste disciplines van de 20ste eeuw. Ik heb medelijden met elke muzikant, component of wie dan ook die geen jazz speelt."

Legrand maakte nog altijd muziek: hij zou in april Canada bezoeken voor een wereldtournee.

Bron: NOS

1 opmerking:

Annelise zei

Mooie herinneringen aan een mooie man!


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures