Films en seriesFilms en series

woensdag 30 december 2020

Honderd jaar Jack Lord

Hij was de eerste acteur die James Bonds vriend Felix Leiter van de CIA gestalte gaf: Jack Lord. De Amerikaanse acteur die in meer dan alleen Dr. No (1962) had kunnen spelen, zou vandaag honderd jaar zijn geworden.


Jack Lord is een prima Felix Leiter, laat dat voorop staan. Het probleem met de meester Felixen is dat ze zo weinig te doen krijgen in de films. Dat was Lord ook opgevallen. Toen de Bond-producenten hem voor de derde Bond-film Goldfinger (1964) vroegen, eiste hij een grotere rol en dus meer geld. Prompt werd Cec Linder aangesteld als opvolger en vanaf dat moment is in bijna iedere film waarin Felix Leiter optreedt een andere acteur te zien.

Jack Lord en Sean Connery in Dr. No

Het bekendst werd Lord vanaf eind jaren 60 in de tv-serie Hawaii Five-O, waarin hij tot het einde van de serie in 1980 de hoofdrol speelde. Daarna werd er na een acteercarrière van dertig jaar nauwelijks nog iets van de tv-acteur vernomen.

Jack Lord overleed in 1998 op 77-jarige leeftijd aan hartfalen. Hij leed op dat moment al jaren aan Alzheimer. Zijn landgoed van 40 miljoen dollar in Honolulu ging na het overlijden van zijn echtgenote in 2005 naar het goede doel. Uit een eerder huwelijk had hij een zoontje met wie hij nooit contact heeft gehad. Dat zoontje overleed in 1955 op 12-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures