Films en seriesFilms en series

vrijdag 9 juni 2023

Stuntman Dinny Powell (90) overleden

Meervoudig James Bond-stuntman Dinny Powell is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Behind the Stunts op Twitter. Powell werkte mee aan Bond-films in de jaren 60, 70, 80 en 90. Hij was de grondlegger voor drie generaties aan Powell-stuntlieden die tot vandaag de dag in de filmwereld werken.


Bij een stuntman is het vaak moeilijk om precies aan te wijzen wáár in de film hij precies te zien is. Zo ook bij Dinny Powell. De lijst aan Bond-films onder zijn naam is samengesteld op basis van zijn vermeldingen op IMDb.

Naast stuntman werd Powell ook ingezet als acteur, zoals in Tomorrow Never Dies (1997) in een korte scène waarin badguy Elliot Carver subtiel aangeeft dat hij last heeft van een vervelende ‘bankier’. Daar waar zijn collega-stuntacteurs meer te doen krijgen in een gevecht in de opnamestudio en daarna in de parkeergarage, duikt Powell enkel hier op:

Dinny Powell geheel rechts in Tomorrow Never Dies (1997), links zijn Rocky Taylor en Terry Richards te zien.

Dennis ‘Dinny’ Powell was de jongere broer van Fred ‘Nosher’ Powell (1928 - 2013). Beide broers begonnen hun carrière als bokser. Nadat Dinny Powell zijn eerste schreden als stuntman in de filmwereld had gezet, haalde hij zijn broer erbij. De Powell-broers wisten uit te groeien tot veelgevraagde stuntlui in tal van Britse film- en tv-producties, later kwamen daar grote Hollywoodfilms bij.

Nosher was de vader van Greg en Gary Powell. Die het op hun beurt schopten tot stuntcoördinator voor respectievelijk de Harry Potter- en de James Bond-films. Ook Tilly Powell, Gary’s dochter, zit inmiddels in het stuntvak.

Zie hieronder Dinny Powell in een heerlijke blooper uit Revenge of the Pink Panther (1978) met Tony Beckley, Peter Sellers en Robert Loggia:

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures