Films en seriesFilms en series

woensdag 22 november 2023

Honderd jaar Guy Doleman

Het is vandaag de honderdste geboortedag van acteur Guy Doleman. Doleman speelde een wat saaie schurkenrol in Thunderball (1965). Datzelfde jaar was de acteur veel prominenter aanwezig als de baas van Harry Palmer in The Ipcress File en diens twee vervolgfilms.


In Thunderball geeft Doleman gestalte aan Count Lippe, helper van SPECTRE, die het James Bond in kuuroord Shrublands aardig moeilijk maakt. Wanneer Bond vastgebonden ligt op de zogenaamde traction table, schakelt Lippe de hendel over in turbostand, waardoor 007 bijna het leven laat. Bonds wraak is zoet als hij Lippe kort daarop in een stoombad treft. Saillant detail: de graaf verstaat de kunst om een witte handdoek in een blauwe te veranderen. Let maar eens op.

Het plan van SPECTRE is om twee atoombommen te stelen. Onder leiding van Count Lippe heeft de misdaadorganisatie hiervoor Angelo Palazzi ingehuurd om de plaats van Navopiloot François Derval in te nemen. Palazzi is echter ontevreden met de afgesproken prijs en eist meer geld van SPECTRE. Als hem dit wordt toegezegd en operatie Omega daarmee door kan gaan, verwijt Blofeld Lippe alsnog van nalatigheid. De SPECTRE-agent wordt vervolgens vakkundig opgeruimd.

In de rol van Count Lippe krijgt Doleman niet veel te doen. Veel leuker is zijn rol van de stoïcijnse Colonel Ross in de Harry Palmer-films uit de jaren 60.

De in Nieuw-Zeeland geboren Guy Doleman begon zijn acteercarrière eind jaren 40 in Australië, waarna hij zijn werkgebied uitbreidde naar Engeland en Amerika. Daar was hij met name in de jaren 60 te zien in een groot aantal film- en tv-producties. Vanaf de jaren 70 werd hij minder actief op acteergebied. Hij verhuisde terug naar Australië waar hij nog in enkele films te zien was.

Zijn laatste tv-optreden stamt uit 1992, waarin hij naast Angela Lansbury te zien is in Murder, She Wrote. Guy Doleman overlijdt begin 1996 aan de gevolgen van longkanker op 72-jarige leeftijd. Over zijn privéleven is verder niets bekend.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures