Films en seriesFilms en series

zaterdag 12 juni 2010

Vragen zonder antwoord 3

Als je de Bond-films stuk voor stuk minutieus zou analyseren, dan kom je er achter dat er geen reet van klopt. Moet je dus gewoon niet doen. Maar soms werpen bepaalde zaken zoveel vragen op - daar wil ik toch wat aandacht voor vragen.

Neem de eerste scène van Live and Let Die direct na de titels. Bond ligt 's ochtends om 5.48 uur in bed, hij wordt wakker van M die aan de deur staat. De oude baas belt en klopt. Op de achtergrond horen we het geluid van vroege vogeltjes. Tot zover niets aan de hand. Hoewel de eerste vraag zich natuurlijk direct voordoet: wat doet M bij Bond thuis? In alle andere gevallen, op welk tijdstip dan ook, meldt Bond zich gewoon op M's kantoor. Waarschijnlijk vond Guy Hamilton het wel eens leuk om een andere setting te kiezen voor het onderhoud tussen Bond en M. Daar valt iets voor te zeggen.

Maar nu. M wordt binnengelaten, Bond laat de voordeur op een kier staan (dat komt straks van pas), M geeft zijn jas af, Bond hangt deze netjes in de kast (ook dit is voor straks) en vervolgens loopt M direct door richting Bonds slaapkamer! Alsof hij zin heeft om op deze vroege ochtend even te gaan liggen rollebollen met zijn geheim agent.

Waarom? Waarom loopt M door naar Bonds slaapkamer? Natuurlijk omdat hij daar Miss Caruso zou aantreffen en dat mag blijkbaar niet. Maar waarom in de eerste plaats loopt hij direct naar de slaapkamer? Daar is totaal geen reden voor. Ik begrijp het echt niet.

Bond houdt de oude baas net op tijd staande en leidt hem naar de aangrenzende keuken. Daar springt de kitch van het interieur. M krijgt koffie uit een cappuccinoachtigapparaat, waarbij de leut over het kopje gutst en zodoende een kleffe bende op het schoteltje achterblijft. M blijkt hoge nood te hebben, want opnieuw wil hij naar de slaapkamer. Suiker? Ja graag. M blijft staan.

Dan komt Moneypenny binnen. Aha, vandaar dat Bond de deur op een kier hield. Al kon hij natuurlijk nooit weten dat M's secretaresse er aan zou komen. Miss Caruso sluipt op dat moment de slaapkamer uit, staat oog in oog met de preutse Moneypenny en gebaart haar zich stil te houden. Moneypenny gehoorzaamt en ziet hoe Caruso haar kleding bij elkaar raapt en zich in de kast verstopt - precies daar waar M's jas hangt. Dat wordt nog spannend straks!

Bond en M komen vanuit de keuken. Moneypenny overhandigt 007 zijn gerepareerde horloge (Q doet deze aflevering immers niet mee). Bond probeert het magnetische speeltje uit - floep, M's lepeltje wordt van het schoteltje gezogen. Waarop de baas verbolgen reageert. Hij wil zijn lepeltje terug, al doet hij hier niets mee.

Goed, de scène loopt op zijn eind. Gelukkig. M wil zijn jas pakken, maar Moneypenny is hem voor. M merkt Miss Caruso dus niet op en vertrekt. Op het moment dat hij de buitendeur opent, horen we opeens krekels in plaats van vogels.

Als ook Moneypennny weg is, bevrijdt Bond Caruso uit haar benarde positie. Ze heeft opeens haar jurk aan, want ook dat is nodig zodat Bond zijn volgende grap uit kan halen; met zijn magneethorloge opent hij de rits op haar rug. Ach, dat is best wel weer leuk...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures