Films en seriesFilms en series

donderdag 26 maart 2015

Een uur Bond-songs

2 opmerkingen:

JW Pepper zei

Erg leuk, Jasper!

Anoniem zei

Leuk om te horen (zien). Bepaalde zaken wist ik niet zo gedetailleerd, zoals het oorspronkelijke lied van John Barry en het lied van Monty Norman wat beiden hebben geleid tot het James Bond thema. Erg interessant.

De muziek door John Barry is zo ontzettend mooi en goed geschreven mede omdat hij zijn muziek benaderde/schreef als popliedjes. Hierdoor is John Barry eigenlijk ongeëvenaard als Bondcomponist gebleken. En zijn muziek blijft daardoor ook zonder de film heel fijn om naar te luisteren.

David Arnold gebruikte wel het typische John Barry "brass-geluid" maar kwam qua melodietjes/lijntjes/subtiliteiten nauwelijks echt in de buurt (Casino Royale kwam af en toe in de buurt mede dankzij de zeer mooie melodie van de titelsong en het effectieve gebruik daarvan in de film).

Bij David Arnold komt er gewoon een muur van geluid (en geluidseffecten) en herhaling op je af. Weinig subtiel en onaangenaam om zonder film te luisteren. Weinig spanning. Er zit geen lucht/ruimte/dynamiek in zijn muziek.

George Martin en Bill Conti vind ik daarentegen veel beter dan David Arnold. Een geheel eigen sound inclusief de herkenbare spannende Bond-sound/thema's. Ook Thomas Newman vind ik beter, ondanks dat hij (te) weinig gebruik maakte van het Bond thema (thema schijnt er op last van de producers alsnog ingestopt te zijn zonder Thomas zijn inbreng, maar dat wist je vast al). In zijn muziek zit veel spanning.

Wat mij opviel aan het nummer Another Way To Die is dat de sound en bepaalde loopjes van de blazers mij heel erg deed denken aan The Man With The Golden Gun. Ik vond dat wel erg gaaf om te horen, omdat ik de soundtrack van The Man With The Golden Gun nu eenmaal lekker vet vind klinken.


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures