Films en seriesFilms en series

donderdag 11 juni 2015

Christopher Lee (93) overleden

De Britse acteur Christopher Lee is overleden. Lee werd bekend door zijn rol als graaf Dracula in de gelijknamige film uit 1954, en later als Bond-schurk in The Man with the Golden Gun (1974). Hij vergaarde bekendheid bij de jongere generaties als de tovenaar Saruman in de Lord of the Rings-films. Christopher Lee overleed zondag aan de gevolgen van ademhalingsproblemen en hartklachten.


De vrouw van Lee, Birgit Krøncke, bracht het nieuws pas op donderdag naar buiten. Op het moment van zijn overlijden waren de twee vijftig jaar getrouwd.

In 1947, na zijn diensttijd in het Britse leger, begon Christopher Lee aan zijn acteercarrière. Zijn debuut maakte hij in 1948, in het drama Corridor of Mirrors. Het uiteindelijke aantal films waarin Lee verscheen is 205. Daarnaast speelde de acteur met enige regelmaat in televisieseries.

Scaramanga

In 2009 werd hij geridderd voor zowel zijn verdiensten in de filmwereld als zijn liefdadigheidswerk dat hij ernaast deed. Hij won diverse prijzen, en beschouwde zijn beste rol die van Pakistaanse grondlegger Muhammad Ali Jinnah in het biografische Jinnah (1998). De hoogste eer die de de Britse filmkoepel BAFTA kan toekennen aan een acteur, de zogenaamde Fellowship, ontving hij in 2011.

Peter Bradshaw, filmrecensent van the Guardian, omschrijft Lee als 'een acteur met grootse intelligentie en een indrukwekkend carrière'. Hij prijst de wijze waarop Lee het personage Dracula werd, zoals Sean Connery indertijd de personificatie van James Bond was geworden.

Dracula

Robbie Collin, van The Telegraph, schrijft dat Lee de gave bezat 'iets goedkoops te transformeren tot Shakespeare'. Hij roemt Lee's iconische vertolking van de kwade tovenaar Saruman in The Lord of the Rings, in het bijzonder de scène waarin hij zijn opwachting maakt. Collin haalt de passage aan uit de boeken van Tolkien, waarop de filmserie werd gebaseerd: 'Tolkien spendeert een hele paragraaf om de stem van Saruman te beschrijven: het is laag en melodieus, het geluid van betovering. Zij die onder de betovering kwamen te staan hoorden de stem van ver weg, en immer hoorden zij het zachte geluid. Dat beschrijft zonder twijfel de stem van Lee, en Lee's voorkomen, en Lee's eeuwige talent.'

Saruman

Naast zijn bekende rollen maakte Christopher Lee ook een aantal heavy-metalalbums, waaronder Charlemagne: The Omens of Death. De laatste film waarin Lee zal verschijnen is de fantasyfilm Angels in Notting Hill, die naar verluidt later dit jaar zal verschijnen.

Christopher Lee werd 93 jaar.


Bron: HP/De Tijd

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures