Films en seriesFilms en series

zaterdag 7 oktober 2017

'Filmfonds bemoeilijkt opnamen Bond 25 in Noorwegen'

Als ik het goed begrijp (mijn Bokmål is ook na het zien van Lilyhammer aan de krakkemikkige kant), zijn er gesprekken gaande om opnamen voor Bond 25 te maken in Noorwegen. De krant Dagbladet meldt echter dat Noorwegen niet het meest filmvriendelijke land is, waardoor James Bond zijn heil wellicht toch elders gaat zoeken.

Voor James Bond op de Trolltunga is weinig fantasie nodig

Nogmaals, een exacte vertaling maken is lastig, maar het lijkt hier op neer te komen dat het strenge Noorse Filmfonds James Bond belet om te komen filmen. Dit tot groot ongenoegen van de toeristenbranche en productiemaatschappij Truenorth, die grote internationale filmproducties faciliteert in onder meer IJsland, Groenland en Noorwegen.

Het IJslandse Truenorth is de laatste jaren uitgegroeid tot een grote speler in de filmwereld. Zo werkten de IJslanders mee aan een lange lijst blockbusters, zoals de laatste drie Star Wars-films, The Fate of the Furious, Transformers, Prometheus en ga zo nog maar even door. Ook voor Die Another Day werden in 2002 opnamen gemaakt in IJsland en Noorwegen waar Truenorth bij betrokken was.



Voor Spectre (2015) waren ook plannen om te filmen in Noorwegen. In de zomer van 2014 werd echter bekend dat de opnamen zouden verplaatsen naar Tirol, zodat de filmploeg uiteindelijk uitweek naar Obertilliach en Altaussee. Een scriptwijziging leek de meest voor de hand liggende reden, of was het eveneens het strenge Noorse filmbeleid?

Mocht de vork toch iets anders in de steel zitten, dan alvast mijn oprechte excuses. Ik ga in die tussentijd mijn Noors een beetje bijspijkeren. En misschien dat a-ha alvast een voorzet voor de titelsong kan geven...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures