Films en seriesFilms en series

vrijdag 26 oktober 2018

Michael Apted moest meer vrouwen naar de bios lokken

Michael Apted werd twintig jaar geleden uitgekozen The World Is Not Enough (1999) te regisseren met het idee om meer vrouwen naar James Bond te laten kijken. Een missie die bij voorbaat weinig kans van slagen had, bekent de regisseur deze week in The Hollywood Reporter.

Michael Apted
Toen de producenten van de Bond-films eind jaren 90 bij Apted aanklopten, reageerde de regisseur hoogst verbaasd; James Bond viel niet direct in zijn straatje. Vóór zijn eenmalige Bond-uitstapje maakte Michael Apted films als Coal Miner's Daughter (1980), Gorilla's in the Mist (1988) en Nell (1994), films met sterke vrouwelijke hoofdrollen. Dé reden voor de producenten om juist Apted te vragen voor hun nieuwe Bond-productie. 

Hoewel de negentiende James Bond-film The World Is Not Enough niet bekend staat als hoogvlieger in de reeks, is het wel één van de weinige films uit de serie waar de voornaamste schurkenrol door een vrouw wordt vertolkt. Sophie Marceau als Elektra King is zelfs één van de beter geslaagde elementen uit de verder matige film.

Michael Apted met Sophie Marceau en Pierce Brosnan

Daarbij is het de eerste Bond-film waarin de rol van M, gespeeld door Judi Dench, bij het verhaal wordt betrokken. In eerdere avonturen is M slechts Bonds opdrachtgever met doorgaans enkele scènes per film. Deze keer speelt het hoofd van de geheime dienst een wezenlijke rol in het geheel.

Hoewel de inmiddels 77-jarige Apted het werken aan James Bond een geweldige ervaring vond, houdt hij het wel bij die ene Bond-film. De huidige films zijn te gewelddadig naar zijn smaak.

The World Is Not Enough heeft ondanks de sterke rollen van Marceau en Dench geen extra vrouwelijk publiek getrokken. De James Bond-films zijn en blijven volgens Apted nog altijd films voor vaders en hun zonen.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures