Films en seriesFilms en series

vrijdag 1 mei 2020

Release ‘No Time to Die’ in november onzeker

Ook de november-release van No Time to Die is niet zeker, meldt Baz Bamigboye vandaag in Daily Mail. Het zou kunnen dat de 25e James Bond-film alsnog pas in 2021 uitkomt. Het probleem is dat andere blockbusters de bioscoop dan al innemen: The Eternals (februari 2021), Ghostbusters: Afterlife (maart 2021) en F9 (april 2021). Of er begin volgend jaar een geschikte plaats is voor een grote bioscooprelease als Bond 25 valt dus te bezien.


Dat we in november met z'n alleen weer onbezorgd naar de bioscoop kunnen, of überhaupt durven, is op dit moment allerminst zeker. Voor de makers van de Bond-films is november een vertrouwde maand, aangezien al hun films sinds 25 jaar hun premières in het najaar beleefden: sinds jaar en dag succes verzekerd. Maar wie verzekert dat de zalen dan weer open zijn?

Voor de geldschieters van James Bond is het duimendraaien tot november en hopen dat alles toch nog enigszins goedkomt vóór die tijd. Of de knoop moet snel worden doorgehakt om inderdaad nog één keer te verkassen ergens tussen de releases van een van die andere publiekstrekkers begin 2021.

No Time to Die is een film die het moet hebben van een bioscooprelease, meldt een onbekende bron in Daily Mail. VOD (video on demand), zoals recentelijk is gedaan met Trolls World Tour, is voor James Bond geen optie.

Deze tweede Trolls-film doet het overigens uitstekend in de huiskamer en heeft distributeur Universal Pictures geen windeieren gelegd. In tegenstelling tot een bioscooprelease, waarvan slechts de helft van een bioscoopkaartje (zeg 10 dollar) teruggaat naar de studio, wordt met VOD driekwart winst binnengehaald (op 20 dollar).

AMC, de grootste bioscoopketen in de VS, heeft hierop inmiddels fel gereageerd en alle films van Universal geboycot, want dit is niet volgens afspraak. Normaal gesproken krijgt een film 90 dagen de tijd om de bioscoopkassa's te laten rinkelen, alvorens de studio de film mag uitbrengen op welk ander platform dan ook. Maar dit zijn geen normale tijden. Het water staat een filmstudio net zo aan de lippen als een bioscoop.

No Time to Die wordt ook gedistribueerd door Universal, maar net niet in de VS, daar doet Annapurna Pictures dit samen met MGM onder de vlag van United Artists Releasing. Hoe de boycot daarom uitpakt voor James Bond is nog ongewis, maar het schijnt dat inmiddels ook Europese bioscopen en theaters in het Midden-Oosten Universal links laten liggen (voor zover dat zin heeft als de bioscopen gesloten zijn).

Mocht het inderdaad zover komen dat er voor Bond geen plaats is in de bios, dan is VOD altijd nog een optie. No Time to Die ligt klaar voor gebruik in de kluis van Eon Productions en gaat er vooralsnog enkel uit voor de release in november. Al denk ik dat een experiment ook kans van slagen heeft: breng de film nu uit on demand en als de tijd rijp is alsnog in de bioscoop, dan maakt het niet uit of dat in 2020 of 2021 is of tijdens het zestigjarig jubileum in 2022...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures