Films en seriesFilms en series

maandag 21 september 2020

Michael Lonsdale (89) overleden

Op 89-jarige leeftijd is vandaag in Parijs acteur Michael Lonsdale overleden. Lonsdale speelde de rol van Bond-schurk Hugo Drax in Moonraker (1979).

Toen het James Bond-filmteam in 1978 wegens belastingtechnische reden van de Londense Pinewood Studios verhuisde naar de drie grootste filmstudio’s van Parijs, en Moonraker derhalve een Engels-Franse co-productie werd, moest de filmproductie verplicht een Franse acteur in één van de grotere rollen aannemen. Lonsdale, zelf de uitkomst van een Brits-Franse co-productie, werd met open armen ontvangen door de James Bond-familie.

Michael Lonsdale met Roger Moore en Richard Kiel

Michael Lonsdale, op 24 mei 1931 in Parijs geboren, had een Engelse vader en een Frans-Ierse moeder. De latere acteur is volledig tweetalig opgevoed en heeft daar zijn gehele acteercarrière dankbaar gebruik van gemaakt.

In Moonraker speelt hij tegenover Roger Moore als James Bond de rol van de steenrijke boef Hugo Drax. Ondanks dat hij de zoveelste machtswellusteling die de wereld wil vernietigen gestalte geeft, weet Lonsdale, mede door zijn kalme optreden, een bijzonder fijne schurk neer te zetten.

Ellen Waller daarover op 13 juli 1979 in NRC Handelsblad:

De vorige keer gooide aartsschurk Curd Jürgens zijn tegenstanders voor de haaien, ditmaal kan aartsschurk Michel Lonsdale ze voor de honden gooien of in een vijver waarin een verschrikkelijke waterslang trage kringen trekt. Lonsdale is echter een boeiende acteur, en dus een veel boeiender schurk dan zijn saaie voorganger. Hij is een van de redenen waarom Moonraker een erg aardige aflevering is geworden.

Michael Lonsdale als Hugo Drax in Moonraker (1979)

Naast Moonraker trad Londsdale tot op hoogbejaarde leeftijd in tal van, met name, Europese films op. De bekendste daarvan zijn ongetwijfeld de Engelstalige titels als The Day of the Jackal (1973); met Sean Connery in The Name of the Rose (1986); met Bond-schurken Sean Bean en Jonathan Pryce in Ronin (1998) en met Daniel Craig en Mathieu Amalric in Munich (2005).

Michael Lonsdale is zijn hele leven vrijgezel gebleven.

Van de belangrijkste Bond-schurken uit de jaren 70 is nu enkel Yaphet Kotto uit Live and Let Die (1973) nog in leven. Charles Gray uit Diamonds Are Forever (1971), Christopher Lee uit The Man with the Golden Gun (1974) en Curt Jurgens uit The Spy Who Loved Me (1977) gingen Lonsdale voor.

Charles Gray (1928 2000)
Yaphet Kotto
Christopher Lee (1922 — 2015)
Curt Jurgens (1915 — 1982)

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2022
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures