Films en seriesFilms en series

donderdag 10 september 2020

Mrs. Bond overleden

Dame Diana Rigg (1938 — 2020)

Op 82-jarige leeftijd is vandaag Mrs. Bond Diana Rigg overleden. Rigg speelde in 1969 de rol van Tracy di Vicenzo; de enige Bond-girl met wie 007 in het huwelijksbootje trad.

Voordat Rigg de vrouwelijke hoofdrol in On Her Majesty’s Secret Service bemachtigde, speelde zij als Emma Peel in de tv-serie The Avengers (De Wrekers), tegenover Patrick Macnee als John Steed. Rigg was in die serie de opvolgster van Honor Blackman, die stopte met The Avengers om de vrouwelijke hoofdrol in Goldfinger (1964) aan te nemen. De Wrekers bleek een goede springplank voor James Bond.

Met het aantreden van de nieuwe 007 George Lazenby in 1968, zochten de filmmakers naar een tegenspeelster van formaat. Lazenby was namelijk een fotomodel, geen acteur. Aan Diana Rigg de schone taak geschoold tegenspel te bieden.

Met de nieuwe James Bond George Lazenby

Diana Rigg als Tracy en Telly Savalas als Blofeld

Mede door de goede geschreven rol, maakte Rigg van haar personage Tracy di Vicenzo een top-3 Bond-girl. Een vrouw die haar mannetje staat, niet louter aan de arm van 007 hangt en hém uit de klauwen van belagers redt in plaats van andersom.

Er ontstaat een romance tussen Bond en Tracy, waarna het tweetal (na enkele halsbrekende strapatsen) besluit met elkaar in het huwelijk te treden. Tracy is daarmee de enige Bond-vrouw aan wie de geheim agent in zijn lange loopbaan het ja-woord geeft (het huwelijk met Kissy Suzuki in You Only Live Twice niet meegerekend, dat was onofficieel).

Scène uit On Her Majesty’s Secret Service (1969)

Over de moeizame werkrelatie die Diana Rigg onderhield met collega George Lazenby doen de wildste geruchten de ronde. De zogenaamde ‘knoflookaffaire’ werd destijds breed uitgemeten in de pers.

Het echte moddergooien begint echter nadat de film in première is gegaan, bericht onder meer Het Parool op 14 januari 1970:

Het begon allemaal met een open brief van de 27-jarige Britse actrice, waarin ze haar tegenspeler, het Australische ex-fotomodel, Lazenby verweet „kinderachtige grieven” te uiten. Zes kantjes lang was de brief die daarop van Lazenby terug kwam. Diana zou vóór de opnamen van een liefdesscène expres knoflook gegeten hebben, ze zou champagne gedronken hebben in een warme bar terwijl de camera-mannen buiten in de kou stonden te wachten, ze zou liever met de anderen dan met hem gepraat hebben. 

Diana Rigg is overigens 31 jaar op dat moment, een jaartje ouder dan haar tegenspeler, wat vrij uniek is in de James Bond-filmgeschiedenis.

De Telegraaf vult een dag later aan:

Lazenby karakteriseert hun „film”-verhouding als „We gunden elkaar het licht in de ogen niet” en voegt daar nog aan toe dat ze op elkaar tijdens de trouwscène wel konden schieten.

De krant De Tijd vervolgt op 19 januari:

Het begon met een interview van George in de Sunday Express. Hij zei daarin maar even dat Diana en hij elkaar tot in het diepst van hun ziel haatten; George is een Australiër en die zeggen volgens traditie alles „recht voor z’n raap”. George vertelde vervolgens dat Miss Rigg zich op een liefdes-scène had voorbereid door een grote hoeveelheid knoflook te eten. DIANA RIGG, in een ijzig-beleefde openbrief in de Daily Express. „Nee George, ik heb nooit opzettelijk knoflook gegeten, waarom zou ik. Ik maak toch geen scène kapot die belangrijk is voor ons tweeën. En als je je goed herinnert kun je weten dat ik me verontschuldigd heb”. LAZENBY ging in het interview verder met te zeggen dat hij aanmerkingen had gemaakt toen Miss Rigg in een lekker warme bar in Zwitserland champagne zat te drinken, terwijl de filmploeg buiten stond te kleumen. MISS RIGG in de Daily Express: „Toen we die ruzie hadden was dat niet in een warme bar met champagne, maar toen ik de Cougar auto op een erg gladde weg in bedwang trachtte te houden. Jij zei me daarbij hoe ik dat doen moest. Maar de manier waarop. Je zei per ongeluk steeds dat ik mijn kop moest houden. Ik voelde me ziek en niet in staat om op jouw manier erop in te gaan — en ik huilde. Een paar weken later bood je je verontschuldigingen aan. Maar er bleef toch iets hangen”.

Het is nooit meer goedgekomen tussen de twee. Na de filmpremière lukte het niet het tweetal ooit nog bij elkaar te krijgen.

Rigg en Lazenby voor de laatste keer samen, op de première van On Her Majesty’s Secret Service, op de achtergrond regisseur Peter Hunt


George Lazenby reageert via social media verslagen op Riggs dood:

Lange tijd leken de Bond-girls een onsterfelijk ras. Met het overlijden van Diana Rigg is binnen een jaar tijd de derde vrouwelijke hoofdrolspeelster uit een James Bond-film overleden. Claudine Auger uit Thunderball ging haar in december vorig jaar voor; eerdergenoemde Honor Blackman overleed dit voorjaar.

Naast Bond-girl en Wreker was Rigg een gevierd toneelactrice, waarvoor zij diverse prijzen en nominaties ontving. Bij het grote publiek was zij de laatste jaren vooral bekend van haar rol in Game of Thrones.

Diana Rigg is vredig in haar slaap overleden, laat haar familie in een verklaring weten. In maart werd de diagnose kanker bij de actrice vastgesteld.

1 opmerking:

Anoniem zei

Jammer dat zo veel rookte. Nu heeft ze haar kleinzoon maar 3 jaar meegemaakt....


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures