Films en seriesFilms en series

zondag 4 april 2021

Honder jaar Peter Burton

Vandaag is de honderdste geboortedag van Peter Burton. De Engelse acteur was eenmalig te zien als Major Boothroyd, de wapenleverancier van MI6, die later bekend werd onder de naam Q, maar dan wel in de gedaante van een andere acteur.


Nadat Burton Bond zijn nieuwe wapen, een Walther PPK heeft overhandigd en zijn daarbij behorende zegje heeft gedaan, verdwijnt Major Boothroyd weer van het toneel. Strak en solide, niks meer en niks minder.

Sean Connery en Peter Burton in Dr. No (1962)

Twee films later is er het personage Q dat meer mag doen dan James Bond zijn speeltjes overhandigen. Helaas voor Burton dat hij de film ervoor, From Russia with Love, al moest laten schieten; Desmond Llewelyn heeft er tot zijn dood in 1999 en een totaal van zeventien Bond-films een levenswerk van gemaakt.

Naast Dr. No (1962) is Burton nog even te zien in Thunderball als RAF Officier in de auto bij schurk Angelo Palazzo. Ook duikt hij op als agent in de Casino Royale-parodie uit 1967.

Peter Burton (midden) bijna onherkenbaar in Thunderball (1965)

Peter Burton blijft tot zijn dood te zien in marginale film- en tv-rollen. Een hartaanval in november 1989 wordt hem op 68-jarige leeftijd fataal.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures