Films en seriesFilms en series

vrijdag 23 juli 2021

We’re not a country club, double-o-seven!

Honderd jaar Robert Brown (M)

Vandaag is de honderdste geboortedag van Robert Brown. De Engelse acteur speelde in de jaren 80 vier maal de rol van Bonds meerdere M. Eerder was hij te zien als Admiral Hargreaves in The Spy Who Loved Me (1977). De acteur overleed in november 2003 op 82-jarige leeftijd.


Het is één van die onbeantwoorde vragen uit de James Bond-filmgeschiedenis: is Admiral Hargreaves enkele films later gepromoveerd tot hoofd van de geheime dienst? Met andere woorden: speelt Robert Brown één en dezelfde persoon sinds The Spy Who Loved Me?

Bijrolacteur Brown had al een film- en televisiecarrière achter de rug toen hij zich voor de eerste keer bij een Bond-film meldde. Zo was hij onder meer eind jaren 50 naast Roger Moore te zien als diens hulpje Gurth in de tv-serie Ivanhoe. Robert Brown werd tevens de peetvader van Moores oudste kind, dochter Deborah (1963).

Met het overlijden van Bernard Lee in 1981, moest het James Bond-team op zoek naar een nieuwe M. Lee was op dat moment in iedere Bond-film te zien geweest. Uit eerbied voor zijn jarenlange bijdrage aan de Bond-films werd deze rol in For Your Eyes Only (1981) niet direct vergeven. Dit is dan ook de enige Bond-film waarin geen M optreedt.

In het vervolg Octopussy (1983) doet Robert Brown zijn intrede als Bonds chef. In de film wordt niet vermeld dat hij een nieuwe M is, noch dat hij als Admiral Hargreaves promotie heeft gemaakt. Brown blijft in deze rol te zien in A View to a Kill (1985), The Living Daylights (1987) en Licence to Kill (1989).

De rol van M was in de loop der jaren al verworden tot een verplicht nummer, dat werd met de komst van Robert Brown niet veel anders. Zijn laatste optreden in Licence to Kill is wellicht zijn sterkste, waarin James Bond (Timothy Dalton) zijn ontslag indient. M is het hier duidelijk niet mee eens.

Vanaf de jaren 80 is Brown, behalve in de Bond-films, in nog maar weinig producties te zien. Begin jaren 90 speelt hij zijn laatste filmrol.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures