Films en seriesFilms en series

dinsdag 5 december 2023

Old fraud

Honderd jaar Norman Burton

Hij was de vierde Felix Leiter in nog geen tien jaar tijd: Norman Burton. Vandaag is de honderdste geboortedag van de Amerikaanse acteur.


Het was inmiddels een bekend recept in de Bond-serie: twee prominente rollen, die van Blofeld en Felix, werden iedere nieuwe film opnieuw gecast. En zo mocht Norman Burton in Diamonds Are Forever aantreden als nieuwe Felix, een compleet ander figuur dan zijn voorgangers Jack Lord, Cec Linder en Rik Van Nutter.

James Bond zelf was in de terugkerende gedaante van Sean Connery wat kilo’s aangekomen sinds zijn laatste optreden in You Only Live Twice (1967). Om dat minder op te laten vallen, kreeg Connery gewoon een wat rondere Felix tegenover zich. Probleem opgelost.

Bonds vriend van de CIA heeft dit keer een leger aan medewerkers achter zich aanlopen; voor die tijd werkte Felix grotendeels solo. Eer Bond vanuit Amsterdam in Los Angeles landt, staat Felix Leiter hem tot het laatste moment bij in de strijd tegen de diamantsmokkelarij. Ondanks Felix’ toeziend oog, krijgt Bond het nog knap lastig met Mr Wint en Mr Kidd op de hielen.

De relatie tussen Bond en Felix in Diamonds Are Forever is als een oom en zijn ondeugende neefje. Felix heeft heel wat te verduren met de avontuurtjes van de Engelse agent. De twee weten elkaar met de juiste repliek constant vliegen af te vangen. Dat werkt prima in dit kolderieke stripavontuur.

Na zijn eenmalige optreden als Felix Leiter hoeft ook Burton niet meer terug te keren in de Bond-serie. Na Live and Let Die (1973) raakt het personage op de achtergrond en duikt pas weer op in The Living Daylights (1987).

Norman Burton overlijdt in november 2003 een week vóór zijn tachtigste verjaardag nadat hij bij een verkeersincident betrokken raakt. Burtons echtgenote Claire is dan net een jaar dood. Hij laat een dochter en kleinkinderen achter.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures