Films en seriesFilms en series

maandag 9 augustus 2010

Prachtige kop

Gemiste kans, want nu is hij dood. De Franse topacteur Bruno Cremer. Zaterdag overleed hij op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker. Hij had in de jaren zeventig of tachtig, of misschien nog later zelfs, prima in een Bond-film gepast. De grootste Bond-boef die geen Bond-boef mocht zijn.

Ik durf te denken dat dit voor Cremer zelf helemaal niet gold. De Fransman heeft een prachtige carrière gehad. Zijn bekendste rol is ongetwijfeld die van commissaris Maigret, naar de verhalen van Georges Simenon. Een Bond-film zou gewoon een van zijn vele projecten zijn geweest.

Persoonlijk vind ik het jammer dat deze prachtige kop nooit in een Bond-film is opgedoken. Met die gigantische haakneus, die wrat op zijn wang, litteken op zijn lip, die hypnotiserende ogen - hij had Blofeld nog onsterfelijker kunnen maken, of een vroege René Mathis.

Maigret mag misschien zijn bekendste rol zijn - van 1991 tot en met 2006 speelde hij in meer dan vijftig afleveringen de rol van deze speurneus - maar voor mij blijft Cremer toch het meesterbrein in de Italiaanse serie La Piovra. Daar geeft hij gestalte aan de steenrijke kunstverzamelaar Antonio Espinosa. Zo zonder ondertiteling is het moeilijk te volgen, maar neem van mij aan dat onderstaande scène met hoofdrolspeler Michele Placido steengoed is.
Misschien was Bruno Cremer wel te goed om een Bond-boef te spelen.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures