Films en seriesFilms en series

woensdag 25 augustus 2010

Voor altijd James Bond

Sean Connery, oer-Bond. De man die zijn hele carrière van het imago van James Bond probeerde af te komen, is vandaag tachtig geworden.

Ik vind dat wel een mooie beschrijving. De rol van zijn leven werd zijn grootste vijand. Bond maakte van Connery een wereldster, en andersom natuurlijk. Want nog steeds staat de beroemdste Schot volgens velen op de eerste plaats in de Bond-ranking. Terwijl het toch, pak 'm beet, een half mensenleven geleden is dat hij de spion voor het laatst speelde. 

Natuurlijk heeft James Bond hem geen windeieren gelegd. Hij is daarmee geworden wat hij nu is: Sir Sean Connery. Een groot acteur met een prachtige staat van dienst. En niet te vergeten: financieel onafhankelijk.


Na zijn vijfde Bond-film You Only Live Twice in 1967 gaf Connery aan dat het welletjes was. Artistiek gezien was James Bond gewoon niet wat hij wilde. Het filmkarakter verveelde hem, de heisa rond iedere nieuwe film werd hem te veel. Hoog tijd voor een andere koers. Een andere uitdaging. Een ander succes.

Dat succes vond hij. Opnieuw bij Bond.


Begin jaren zeventig werd hij voor een recordbedrag teruggehaald. Diamonds Are Forever moest zijn definitieve afscheid worden van 007. Maar ook na die tijd wilde het niet echt lukken succesvol te zijn, ondanks mooie rollen in films als The Man Who Would Be King, Robin and Marian, A Bridge Too Far, The Great Train Robbery.


 

Wederom werd Bond van stal gehaald voor het onofficiële Never Say Never Again (1983). Het bleek toch weer die geheim agent die hem het grootste applaus bezorgde. Met deze zoveelste Bond-film zorgde Connery er zelf wel voor dat Bond aan hem bleef kleven.

Maar nu, halverwege de jaren tachtig, kwam daar eindelijk verandering in. Highlander, The Name of the Rose, The Untouchables (Oscar) en tegen het eind van het decennium Indiana Jones and the Last Crusade - Connery werd eindelijk gezien als serieus acteur die meer kon dan geheim agentje spelen.

Highlander (1986), The Name of the Rose (1986), The Untouchables (1987), Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
Wat volgde was veelal popcornvermaak, maar beslist niet onsuccesvol: The Hunt for Red October, The Russia House, Highlander II, Rising Sun, Just Cause, First Knight, Dragon Heart, The Rock, Entrapment. Met hier en daar een kwalijke aantekening als we The Avengers en The League of Extraordinary Gentlemen erbij nemen.

The Hunt for Red October (1990), First Knight (1995), The Avengers (1998), The League of Extraordinary Gentlemen (2003)
Maar toch... wie op IMDb kijkt - daar prijkt nog steeds die beroemde foto van Sean Connery. Die als James Bond. Het imago waar hij zo graag van af wilde.

Het is hem blijkbaar niet gelukt.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures