Films en seriesFilms en series

zaterdag 12 maart 2011

The Moonraker Tapes

Het klinkt als een spannend boek. Ik zal Dan Brown eens tippen, misschien dat die er een mooie draai aan kan geven: de verdwenen Moonraker-tapes.

In 1978 moest John Barry uitwijken naar Frankrijk. Dat moest trouwens het hele Bond-gezelschap. Het zijn die steeds terugkerende belastingverhogingen in het Verenigd Koninkrijk. Dan is het goedkoper om Engelands meest lucratieve agent de grens over te zetten.

John Barry daar ook heen. Hij had prachtig materiaal geschreven. Moonraker is een van de meest imponerende werken van Bonds huiscomponist. Ondergewaardeerd ook, geloof ik. Een term die het altijd goed doet om een meesterwerk nog meer de hemel in te prijzen.

De klank van Moonraker heeft iets hols. Het kan best dat Studio Davout in Parijs hier iets mee te maken heeft. De instrumenten klinken verder weg dan gebruikelijk. Vooral het koper blaast uit een andere hoek. Daarmee heeft Moonraker een bijzondere klank gekregen. Minder Barry-esque, en toch herkenbaar. Ach, zoals met alle muziek, je moet het gewoon horen.

De plaat die van het materiaal van Barry is geperst, bevat tien goede nummers. Maar voor de Bond-aficionado is zelfs compleet nog niet compleet genoeg. Die wil altijd meer. Nu is de soundtrack-cd van Moonraker verre van compleet en dat is een groot gemis.

Het wil dat de originele Moonraker-tapes verdwenen zijn. Ze moeten waarschijnlijk nog ergens in Frankrijk liggen. Ik stel voor om die Davout-studio eens binnenstebuiten te keren. Het gaat natuurlijk om een simpele tape met tracks. Een band die in een schoenendoos past stel ik me zo voor. Is nou niemand ooit op het idee gekomen daar eens in het archief te duiken?

Als de band inderdaad nog bestaat, zal die ooit eens bovenwater komen. Bij iemand op zolder, duidelijk aangetast door de tijd. Het zal er in die ruim dertig (of tegen die tijd veertig) jaar niet sprankelender op zijn geworden.

Of we kunnen natuurlijk een hele nieuwe sessie laten opnemen. Met de technieken van nu en de instrumenten van toen. Eén op één kopiëren. Het kan, heb ik in oktober gehoord. Het kan echt.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures