Films en seriesFilms en series

woensdag 7 augustus 2013

The Pohlmann Files

Een tot op heden onopgelost raadsel, waar ook in dit artikel geen sluitend antwoord op komt, maar denk even mee.

The James Bond Bedside Companion uit 1984 van Raymond Benson, hier uitgegeven als Dossier James Bond. Een Bond-bijbel. Zoveel informatie over de James Bond-boeken en -films was er niet eerder in één naslagwerk te vinden. Bij het hoofdstuk over de film Thunderball staat geschreven dat Joseph Wiseman, de acteur die een paar jaar eerder Dr. No speelde, hier de stem van Blofeld inspreekt.

Ik heb dat niet alleen altijd voor waar aangenomen. Ik hoor ook niemand anders dan Wiseman als ik naar de Blofeld uit Thunderball luister.

Joseph Wiseman en Eric Pohlmann

Graham Rye, net als Benson ook een Bond-autoriteit, beweert dat het niet Wiseman is, maar Eric Pohlmann. Die ook de stem van Blofeld in From Russia with Love insprak. Natuurlijk zou het een logische keuze geweest zijn gewoon dezelfde acteur daarvoor te nemen. Rye zegt dat hij hierover meerdere malen met editor (en later regisseur) Peter Hunt heeft gesproken, en Hunt heeft altijd beweerd dat het inderdaad Pohlmann is.

Daarmee is de zaak afgedaan, vindt Rye. Zo laat hij via Twitter weten:

It has been an indisputable fact for many years now that the voice of Blofeld in 'FRWL' and 'TB' *IS* Pohlmann.

The two *key words* in my Tweet reply were "indisputable fact". The end.

Raymond Benson sluit zich daar inmiddels bij aan:

In 1984 I said it was Wiseman, but since I learned it was indeed Pohlmann and is corrected in Bedside Companion e-book


Wie ben ik in dit verhaal om nu nog te twijfelen aan deze twee autoriteiten? ...En toch willen mijn oren het niet geloven. Ik ben toch niet doof? Luister even mee:Wat nou 'indisputable fact'?

Of Benson met zijn boek uit 1984 de aanstichter van de verwarring is, kan ik niet nagaan. Maar ik breek er wel mijn hoofd over wat er in de productie gebeurd kan zijn.

Het zou kunnen dat eerst Eric Pohlmann de stem van Blofeld in Thunderball heeft ingesproken. Door wat voor reden dan ook waren deze opnames niet bruikbaar. Of misschien is de dialoog veranderd en was Pohlmann inmiddels niet meer beschikbaar om opnieuw in te spreken, zodat oude bekende Wiseman werd ingeschakeld? Wellicht werd Pohlmanns stem zo vervormd dat hij op Wiseman is gaan lijken? Of mijn oren laten me gewoon in de steek.

Als dat zo is, is het raadsel inderdaad opgelost en laten we het hierbij. Maar vooralsnog kan ik met de beste wil van de wereld niet meegaan met Rye en Benson. Voor mij is Joseph Wiseman de stem van Blofeld in Thunderball...

4 opmerkingen:

LVA zei

Ik moet je gelijk geven, Jasper. De stem van Blofeld in TB lijkt enorm veel op de stem van Wiseman in Dr. No, en totaal niet op die van Pohlmann in FRwL.

JB Coll club NL zei

Daar heb je een punt Jasper ! Alleen valt met Graham niet te discussiëren, en vooral zulke houdingen vallen bij mij slecht. Ik denk dat je wel es gelijk kon hebben, hebben we geen stem analyst onder de volgers?
Vooralsnog ga ik ook uit van 2 verschillende personen

JW Pepper zei

Volgens mij wordt tijdens het audio-commentaar van Thunderball op de DVD's en Blu-ray's over Joseph Wiseman gesproken, en niet over Eric Pohlman.

Maar het is wel zeker dat de handen in beide films van Anthony Dawson zijn? Want daar ga ik nu ook over twijfelen ;-)

Jasper Hartog zei

Haha, ja laten we aan Dawson ook gaan twijfelen :)

Het gaat mij niet om mijn gelijk, maar als het historisch onjuist is om Pohlmann aan te wijzen als de stem in TB, dan moeten we dat niet allemaal klakkeloos gaan naroepen. Helaas ben ik er niet helemaal 100% zeker van, want het is gewoon lastig te horen. Maar de intonatie in TB komt dichterbij Wiseman dan bij Pohlmann.

Maar ik weet bijna zeker dat in de commentaren op zowel dvd als blu-ray niet over Wiseman gesproken wordt.


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures