Films en seriesFilms en series

woensdag 12 juli 2017

Waarom Craig wel of geen vijfde Bond moet maken

Nee hoor, Bond Blog doet niet mee met de hype. Maar het kan nooit kwaad de voors en tegens eens tegen elkaar af te wegen.


Waarom Daniel Craig wel of geen vijfde Bond-film moet gaan maken:

Kort voor de première van Skyfall (2012) schijnt Craig een contract voor nog twee Bond-films te hebben getekend. Wat inhoudt dat hij na Spectre (2015) nog een vijfde verplichting heeft. De simpelste reden om aan te nemen dat hij Bond 25 gaat doen.

Alleen zit natuurlijk niemand te wachten op een James Bond-acteur die geen zin heeft. De relatie tussen producent Barbara Broccoli en haar James Bond oogt goed genoeg om aan te kunnen nemen dat mócht Craig echt niet meer willen, ze hem vast wel laat gaan.

Nog een belangrijk punt: Daniel Craig is ook maar een mens, in maart ziet hij Abraham. Dat hoeft geen enkel probleem op te leveren als hij fysiek nog de indruk kan wekken al die malle capriolen uit te halen (Roger Moore was 57 tijdens zijn laatste Bond-film), maar het is een serieus punt om rekening mee te houden. Mocht het té lang duren voordat Eon en MGM een (nieuwe) distributeur aan de haak slaan, dan is de kans groot dat Bond voortaan een advocaatje met slagroom shaken not stirred bestelt.

Wat geen enkele andere Bond-acteur in vijftig jaar is gelukt, heeft Daniel Craig wel voor elkaar gekregen: hij is co-producent van een Bond-film. Spectre was zijn eerste en zal vast niet zijn laatste zijn als hij Bond 25 gaat doen. Het is ongetwijfeld een middel van Broccoli om hem nog wat langer tevreden te houden. Noem het win-win.


Rond de release van Spectre liet Craig zich nogal laatdunkend uit over de film, het verhaal over die polsen en zo. Nog een Bond-film, no way. Begrijpelijk, de man was doodmoe. Naast een strak opnameschema van dik een halfjaar en de lichamelijke fitheid die daarom vraagt, heeft een nieuwe Bond-film altijd nog een heel gemeen staartje: het mediacircus. Heb je net je stinkende best gedaan een puike performance op film te geven, ben je daarna verplicht nog honderdduizend interviews te geven!

Staat natuurlijk wel een flinke zak geld tegenover. Niet zó veel, maar we hoeven geen medelijden te hebben met de Craigs. Het zou zomaar de makkelijkste reden zijn om nog een vijfde te doen.

Waar Craig weinig gevoelig voor zal zijn, is de kans dat hij de langst zittende James Bond kan worden. Met Roger Moore nochtans als koploper, zit Craig hem dicht op de hielen. De simpele rekensom luidt: Live and Let Die (1973) / A View to a Kill (1985) = 12 jaar. Tegenover Casino Royale (2006) / Bond 25 (even uitgaand van 2018) = ook 12 jaar. Mocht Bond 25 uitkomen in 2019, dat zou helemaal makkelijk zijn. Ingewikkelder wordt het als je de datum van benoeming tot het exacte einde (bij de benoeming van de volgende Bond?) neemt. Maar nogmaals, dat zal voor Craig worst zijn.

Een nieuwe James Bond biedt daarentegen nieuwe perspectieven. Zeker! We sluiten het tijdperk Craig af en we gaan weer wat meer lol maken. De teugels iets laten vieren, niet meer dat juk van Vesper en alle psychische problemen die daarbij komen kijken. Wederom beginnen met een schone lei? Verder gaan waar we met Brosnan waren gebleven? Of gaan we in de tijd terug, naar de jaren 50 of 60? Genoeg opties die met Craig onmogelijk zijn.

Is het niet dat het einde van Spectre het einde van Craig als 007 aankondigde? James Bond heeft zijn liefde gevonden en rijdt met haar de toekomst tegemoet. Destijds was mij dat niet opgevallen, ik zag het juist als de opmaat naar een nieuw avontuur. Maar mocht dat toch het einde betekenen, dan is dat laatste shot een prima slotakkoord.Persoonlijk zou ik tegen Daniel Craig willen zeggen: vooruit met de geit. Je doet het goed, ik heb helemaal nog geen zin in een nieuwe James Bond. Dat had ik destijds bij Pierce Brosnan ook, die had ik nog wel een goede vijfde film gegund. Hoe minder verschillende acteurs in de rol, hoe beter. Een beetje continuïteit ben ik altijd een voorstander van geweest. Dat Blofeld nu je broer is, daar hebben we het in de volgende film niet meer over.

O ja, Blofeld. Zal Craig verder aan zijn reet roesten (misschien Craig de co-producent iets minder), maar de kans dat Christoph Waltz terugkeert als de nummer één van SPECTRE, was (of is) het grootst als Daniel Craig nog even James Bond blijft. Dat zei Waltz dik een jaar geleden tenminste. Dat zowel Waltz als ik niet heel erg te spreken waren over zijn boevenrol, is juist een reden om er nog eentje te doen.

Tel zelf de voors en tegens bij elkaar op, dat zal op de uiteindelijke beslissing van weinig invloed zijn...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures