Films en seriesFilms en series

woensdag 12 december 2018

Het braafste jongetje van de klas

James Bond's definition of safe sex


Vader en dochter Richard en Lara Zegers vinden dat James Bond wel eens wat meer bewust mag worden als het om voorbehoedsmiddelen gaat. Na alle 24 James Bond-films te hebben gezien, zijn ze turvend tot de conclusie gekomen dat James Bond in totaal met 58 vrouwen het bed deelt; het aantal condooms dat 007 gebruikt is daarentegen nul. De bevindingen van Richard en Lara Zegers zijn onlangs gepubliceerd in The Scottish Medical Journal.

Innige liefdesscène tussen Sean Connery en Daniela Bianchi in From Russia with Love (1963)

Het aanprijzen van artikelen als drank, auto's en horloges, daar is James Bond meester in. Je voelt al meteen dat condooms niet in dit rijtje thuishoren.

Toch vinden vader en dochter Zegers dat juist geheim agent 007 zich hier eens bewust van mag worden. Door zijn wereldwijde bereik zou James Bond wat hen betreft het goede voorbeeld moeten geven. Roken heeft hij jaren geleden al opgegeven, dat kon echt niet meer. Onveilige seks zou de volgende stap kunnen zijn.

Ook al wordt in geen enkele film gerept over voorbehoedsmiddelen; wie zegt dat Bond deze niet gebruikt? Toegegeven, nergens wordt ook maar de moeite gedaan om de suggestie te wekken, daarentegen zien we hem ook nooit letterlijk de liefde bedrijven.

Als onderdeel van de verhaallijn in Live and Let Die (1973) is zojuist de suggestie gewekt dat James Bond Solitaire heeft ontmaagd

„You don't need the gun, commander.”
„That depends on your definition of safe sex.”

Pierce Brosnan en Famke Janssen in GoldenEye (1995)

James Bond is nu eenmaal niet het ideale rolmodel, en dat maakt het leuk om naar de films te kijken. Bond mag niet het braafste jongetje van de klas zijn. Als hij zich netjes aan alle natuurwetten had gehouden, dan had hij zijn eerste avontuur niet eens overleefd. En mocht hij niet te grazen zijn genomen door zijn vijanden, dan had hij zich inmiddels al dood gerookt én gedronken.

Het is overigens niet helemaal waar dat James Bond zich niet bewust is van onveilige seks. In The Living Daylights (1987) houdt hij het bewust bij één verovering. Dit was de tijd dat aids de kop op stak. Zonder daar met naam en toenaam aandacht aan te besteden, is dit een subtiele verwijzing die in de film is verwerkt. Tussen Bond en zijn dame bevindt zich in de film overigens steevast een enorme cello. Knappe jongen die daar doorheen weet te prikken.

Timothy Dalton houdt het bij Maryam d'Abo in The Living Daylights (1987)

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures