Films en seriesFilms en series

maandag 22 april 2019

De man die James Bond het groene licht gaf

David Picker (87) overleden


Ooit was er een tijd dat de James Bond-producenten grote moeite hadden een filmstudio te vinden die geld in hun eerste filmproductie wilde steken. Na enkele afwijzingen stemde uiteindelijk United Artists toe om het bedrag van 1 miljoen dollar aan Dr. No (1962) te spenderen.

Dat kwam grotendeels door toedoen van David Picker, toen nog productiemedewerker van de Amerikaanse filmstudio. De jonge Amerikaan van begin 30 had de James Bond-boeken van Ian Fleming gelezen en hij zag een grootse toekomst voor James Bond op het witte doek. Picker bleek gelijk te hebben. Zaterdag overleed de man die James Bond het groene licht gaf op 87-jarige leeftijd.


David Picker bleek een neus voor succes te hebben. Naast de James Bond-reeks stond hij ook aan de wieg van de Beatle-films uit de jaren 60, een opkomend bandje waar mede-Bond-producent Harry Saltzman destijds niets in zag. In Pickers tijd bij United Artists werden eveneens de Pink Panther-films gemaakt. Andere succesvolle films die onder zijn leiding werden gedistribueerd, waren onder meer Midnight Cowboy (1969) en Last Tango in Paris (1972).

David Picker te midden van The Beatles

In 1969 werd David Picker president van United Artists. Een functie die hij bekleedde tot 1973. Hij was betrokken bij de introductie van Roger Moore als nieuwe James Bond.

Daarvoor lukte het Picker om Sean Connery eenmalig terug te halen als 007 in diens laatste officiële Bond-film Diamonds Are Forever (1971). De vorige Bond, On Her Majesty's Secret Service (1969) met George Lazenby in de hoofdrol, leverde de studio beduidend minder geld op, waardoor de terugkeer van Connery voor de houdbaarheid van de serie als essentieel werd gezien.

David Picker (rechts) met zijn oom Arnold Picker, eveneens leidinggevende bij UA

Connery stemde in voor een recordbedrag van één en een kwart miljoen dollar, dat hij in zijn geheel schonk aan het door hem opgerichte Scottish Educational Trust. In de deal zat ook de afspraak om met United Artistst nog enkele films buiten James Bond te maken. Dit resulteerde enkel in The Offence (1972).

Na zijn tijd bij United Artists produceerde Picker zelf nog enkele films, voordat hij bij filmstudio's Paramount en later bij Columbia aan de slag ging.

David Picker overleed zaterdag in zijn geboorteplaats New York City aan de gevolgen van darmkanker. In 2013 publiceerde hij zijn memoires onder de titel Musts, Maybes and Nevers.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures