Films en seriesFilms en series

donderdag 25 juni 2020

Bijna-Bond Hans de Vries al twee jaar dood

Ex-acteur begon taxibedrijf


Hans de Vries, de bijna-James Bond in On Her Majesty's Secret Service (1969), is twee jaar geleden overleden. Dat meldt zijn halfbroer Klaas Weerdmeester vandaag op NPO Radio 1.

Hans de Vries. Eén van de vijf kandidaten die Sean Connery had kunnen opvolgen in de rol van 007. Een Nederlander als James Bond. Het is bijna zo geweest.

De zoektocht naar iemand met de naam 'Hans de Vries' is als een speld in een hooiberg. Met de wens een documentaire over hem te maken, is Bond-liefhebber Tijl Beckand er rond 2014 mee bezig geweest. Via degelijk speurwerk kwam hij erachter dat Hans de Vries eigenlijk Hans Weerdmeester heet en dat de Nederlander nog steeds in Engeland woonde.

Hans Weerdmeester, volgens de website van Rada in 1960 afgestudeerd als acteur, bleek omstreeks 2014 al ziek. Beckand stond echter op het punt zijn film te gaan draaien, met als idee de documentaire over zijn zoektocht naar de bijna-Bond rond de première van Spectre (2015) op tv te brengen. Kort voordat de opnamen zouden beginnen, trok BNNVARA er de stekker uit.

Tot zover de bijna-documentaire over de bijna-James Bond.

Screentest Hans de Vries voor On Her Majesty's Secret Service

Vandaag in het radioprogramma Jaren die ook geen lieverdjes waren spraken Tijl Beckand en ik over deze periode uit de James Bond-geschiedenis. Als ineens een bericht binnenkomt: het is de halfbroer van Hans de Vries, Klaas Weerdmeester, die toevallig naar de radio zit te luisteren. Aanvankelijk wil hij helemaal niet in de uitzending, maar na enig aandringen stemt de goede man toch toe.

En wat blijkt: Hans de Vries is twee jaar geleden na een lang ziekbed overleden. Na zijn acteercarrìere is De Vries een taxibedrijf begonnen. Als tiener vertrok hij met zijn oma naar Engeland, die daar een kostschool had. Tot aan zijn dood is Hans de Vries in Engeland gebleven. Zijn halfbroer zag hij sporadisch en ze hebben het, aldus Klaas Weerdmeester, eenmalig over James Bond gehad. Het was blijkbaar geen issue voor de bíjna opvolger van Sean Connery.

Of Tijl Beckand zijn documentaire over de zoektocht naar Hans de Vries alsnog kan oppakken — het verhaal blijft intrigerend. In ieder geval zijn we door tien minuten radio heel veel meer wijzer geworden dan al die jaren daarvoor. Met dank aan De jaren die ook geen lieverdjes waren en met dank aan Klaas Weerdmeester. Laten we hopen: wordt vervolgd...

2 opmerkingen:

Dion Janssen zei

Eindelijk het mysterie ontrafelt...

Erg jammer dat Hans is overleden en zo'n lange tijd ziek geweest is.


Ik had graag de docu gezien en het was natuurlijk mooi geweest als er een interview met Hans ingezeten had. Wellicht dat men nabestaanden kan interviewen?

Jasper Hartog zei

Hoi Dion, ik heb inmiddels contact gehad met de ex-schoonzus van Hans. Zij was getrouwd met Hans' broer Rob. Een bron van informatie. Morgen meer ;)


© Bond Blog 2009 — 2022
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures