Films en seriesFilms en series

dinsdag 18 mei 2021

‘Amazon bezig met overname MGM’

Mediagigant Amazon zou bezig zijn met een overname van filmstudio MGM, aldus Variety. Het Amerikaanse e-commercebedrijf moet daar 9 miljard dollar (zo’n 7,5 miljard euro) voor neertellen. Mocht het gerucht inderdaad kloppen en de deal vervolgens doorgaan, dan lijkt dat goed uit te kunnen pakken voor de James Bond-franchise.


MGM is voor de helft mede-eigenaar van de James Bond-films. De andere helft is in handen van Eon Productions’ Danjaq, waar Bond-producenten Barbara Broccoli en Michael G. Wilson al tientallen jaren de scepter zwaaien. MGM verkeert financieel al jaren in grote nood. Wie het bedrijf koopt, erft daar gelijk een enorme schuldenpost bij, maar mag zich wél mede-eigenaar van de James Bond-films noemen. Amazon is machtig genoeg om dat te kunnen lijden.

Vanaf daar is het verder fantaseren. Het is niet ondenkbaar dat de nieuwe mede-eigenaar een beetje vaart achter de volgende Bond-productie zet. James Bond betekent namelijk geld in het laatje. Toen Disney enkele jaren geleden 20th Century Fox overnam, schoten de Star Wars-films en aanverwante spin-offs als paddenstoelen uit de grond. Zo’n vaart hoeft het met Bond niet te lopen (alsjeblieft niet), maar eens in de twee drie jaar een nieuwe film is geen vervelend vooruitzicht.

Amazon is naast de bekende webwinkel ook eigenaar van streamingdienst Amazon Prime; daar kan gelijk de gehele MGM-videotheek met vierduizend titels (Rocky, The Pink Panther, The Hobbit, RoboCop) naartoe verhuizen. En wat te denken van No Time to Die... Doe mij maar een abonnementje dan!

Dat laatste lijkt welhaast uitgesloten. Eerder gaf Eon Productions al aan een bioscooppremière voor de nieuwe Bond-film af te wachten; vooralsnog 30 september dit jaar. Let wel: dit zou een wereldwijde bioscooprelease moeten zijn en niet alleen bestemd voor landen waar ze een beetje doorvaccineren.

Streamen kan bij de allerhoogste nood altijd nog. In die zin is de koop van MGM linksom of rechtsom te allen tijde win-win. Hup Bezos!

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures