Films en seriesFilms en series

woensdag 1 december 2021

Bond-schurk Tommy Lane (83) overleden

Tommy Lane is maandag overleden. Dat melden diverse media, waaronder THR. Lane was te zien als Adam, een van de handlangers van Dr. Kananga in de James Bond-film Live and Let Die (1973). Tommy Lane is 83 jaar geworden.


Lane speelde in de jaren 70 en 80 in een handvol films. Naast de Bond-film met Roger Moore was hij naast Richard Roundtree te zien in Shaft (1971) en in Shamus (1973) met Burt Reynolds. Ook trad hij diverse malen op als stuntman. Als muzikant speelde hij nog enige tijd trompet en bugel in een jazzclub in New York.

In Live and Let Die maakt grote schurk Dr. Kananga gebruik van een leger aan handlangers. Naast Tee Hee, Baron Samedie en Whisper is daar Adam, de meest geloofwaardige van het kwartet. Adam roept zijn mannen op Bond te achtervolgen per speedboot over de bayous in Louisiana. Adam wordt echter gepakt door sheriff Pepper.

Wanneer Pepper Adam fouilleert, lukt Bond met een sprong over het wegdek te ontkomen. EĆ©n van zijn achtervolgers belandt met zijn boot in Peppers wagen, waarna Adam het klungelig gezag makkelijk weet te ontkomen.

Kananga’s helper steelt vervolgens de boot van Peppers zwager Billy Bob, waarna hij zelf de achtervolging in zet. In de haven wordt Adam door Bond verrast. Hij krijgt een emmer benzine in zijn gezicht, waardoor hij gedesoriĆ«nteerd raakt en zijn speedboot in een vrachtschip boort, met een geweldige explosie als gevolg.

Tommy Lane leed aan de longziekte COPD. Hij laat een vrouw, zeven kinderen, een grote schare klein- en achterkleinkinderen na.

Eerder dit jaar overleed Kananga-acteur Yaphet Kotto.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures