Films en seriesFilms en series

dinsdag 16 maart 2021

Yaphet Kotto (81) overleden

Op 81-jarige leeftijd is gisteren de Amerikaanse acteur Yaphet Kotto overleden, meldt Variety. Kotto speelde de dubbelrol van Dr. Kananga en Mr. Big tegenover Roger Moore in Live and Let Die (1973). Met het overlijden van Kotto is de laatste grote schurk uit de jaren 70-Bond-films heengegaan.


Eén van zijn vroegste films waarin Kotto te zien was, is The Thomas Crown Affair uit 1968 met Steve McQueen en Faye Dunaway in de hoofdrol. Daarna speelde Kotto zelf hoofdrollen in films als Bone, The Limit (ook als regisseur) en Across 110th Street (allen uitgebracht in 1972), alvorens de belangrijkste tegenstander van 007 te worden in Roger Moores James Bond-debuut Live and Let Die.

Live and Let Die (1973)

Live and Let Die is de achtste Bond-film in de reeks, gebaseerd op Ian Flemings tweede James Bond-roman. In het boek staat 007 tegenover de Haïtiaanse gangster Buonaparte Ignace Gallia, alias Mr. Big, alias Baron Samedi. Hij heeft het voorzien op 17e-eeuwse gouden munten om SMERSH mee te financieren.

Voor de film is weinig van dit alles overeind gebleven. De filmmakers maakten van Mr. Big een bijfiguur; in werkelijkheid is hij Dr. Kananga in vermomming. Dr. Kananga is de eerste minister van het fictieve Caraïbische eiland San Monique. Onder zijn alias Mr. Big bestiert hij een keten van Fillet of Soul-restaurants van waaruit hij heroïne distribueert. Beide rollen werden gespeeld door Kotto. Van Baron Samedi werd voor de film een apart personage gemaakt.

Na Live and Let Die was Yaphet Kotto te zien in tal van Amerikaanse films en tv-producties, waaronder Alien (1979) en The Running Man (1987). In de jaren 90 speelde hij een van de hoofdrollen in de zeven series en de aansluitende film van Homicide: Life on the Street.

Yaphet Kotto is de Bond-schurk die het langst van zijn James Bond-roem heeft kunnen genieten. Met 33 jaar was hij ten tijde van de opnamen van Live and Let Die de jongste schurk tegen wie James Bond het heeft opgenomen. Latere tegenstanders Sophie Marceau uit The World Is Not Enough (1999) en Toby Stephens uit Die Another Die (2002) waren eveneens 33 jaar toen hun Bond-film in première ging.

Kotto is drie keer getrouwd. Met zijn eerste en tweede echtgenote kreeg hij in totaal zes kinderen. De acteur overleed op de Filipijnen.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2023
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures