Films en seriesFilms en series

zondag 7 maart 2021

Stemactrice Nikki van der Zyl (85) overleden

Onvolprezen stem van vele Bond-girls

Op 85-jarige leeftijd is stemactrice Monica ‘Nikki’ van der Zyl overleden. Van der Zyl sprak in de jaren 60 en 70 tal van stemmen in van Bond-girls. Onder meer die van Honey Ryder in Dr. No (1962), Domino Derval in Thunderball (1965) en Kissy Suzuki in You Only Live Twice (1967).

De James Bond-films hebben altijd uitgeblonken in een perfecte Engelse nasynchronisatie. Waren de accenten van de grotendeels buitenlandse castleden in de vroegere films minder goed verstaanbaar, dan werden zij zonder pardon opnieuw ingesproken. Zo zijn er in de begindagen van de Bond-films maar weinig acteurs die hun eigen stem in de film terughoorden.

Veel van de vrouwelijke stemmen werden opnieuw ingesproken door Nikki van der Zyl. Credits hiervoor heeft de in 1935 in Berlijn geboren stemactrice nauwelijks ontvangen. Op veel jubileumfeestjes van de diverse Bond-films waaraan zij heeft meegewerkt, was zij niet welkom; het bleef voor de nagesynchroniseerde actrices moeilijk te verkroppen dat hun eigen stem niet goed genoeg was.

In Dr. No sprak zij bijna alle vrouwelijke stemmen in, behalve die van Lois Maxwell als Miss Moneypenny en Zena Marshall als Miss Taro. In From Russia with Love (1963) keerde zij terug als de stem van Eunice Gaysons personage Sylvia Trench; de stem van hoofdrolspeelster Daniel Bianchi werd opnieuw ingesproken door de vorig jaar overleden Barbara Jefford. In Goldfinger (1964) stond zij in voor de stemmen van Nadja Regin als Bonita en Shirley Eaton als golden girl Jill Masterson. Daarnaast was Nikki van der Zyl de stemcoach van de Duitse acteur Gert Fröbe, die maar beperkt Engels sprak en derhalve opnieuw werd ingesproken door Michael Collins.

Gert Fröbe en Nikki van der Zyl op de set van Goldfinger (1964)

In Thunderball en You Only Live Twice werd Van der Zyl opnieuw gevraagd de hoofdrolspeelsters van een nieuwe stem te voorzien. Na die tijd sprak zij sporadisch nog enkele stemmen in voor On Her Majesty’s Secret Service (Virginia North als Olympe), Diamonds Are Forever (Denise Perrier als Marie), Live and Let Die (in enkele scènes voor Jane Seymour als Solitaire), The Man with the Golden Gun (Francoise Therry als Chew Mee) en Moonraker (in enkele scènes voor Corinne Cléry als Corinne Dufour).

In 2013 verscheen Nikki van der Zyls biografie For Your Ears Only.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures