Films en seriesFilms en series

zondag 16 oktober 2022

Vraagtekens bij leeftijd Tanya Roberts

Actrice blijkt zes jaar ouder dan werd aangenomen

De Amerikaanse actrice Tanya Roberts was in werkelijkheid zes jaar ouder. Dat blijkt uit de tienjaarlijkse volkstelling van de Verenigde Staten uit 1950. Aanvankelijk werd als geboortejaar van Roberts 1955 aangehouden. Vandaar dat vorig jaar in alle necrologieën stond dat zij op 65-jarige leeftijd was overleden. Dat blijkt bij nader inzien op 71-jarige leeftijd te zijn.

Tanya Roberts en Roger Moore in A View to a Kill (1985)

Tanya Roberts werd geboren als Victoria Leigh Blum, dochter van Oscar Maximilian Blum en Dorothy Leigh Smith. Haar grootvader was de uit Wenen afkomstige kaakchirurg Theodor Blum. In 1974 trouwde Victoria Blum met Barry Roberts en nam als actrice zijn naam aan.

Gisteren was de geboortedag van de Bond-girl uit A View to a Kill. Op social media verschenen daar verschillende berichten over waarbij het geboortejaar 1949 werd vermeld. Voor zover ik wist, werd de actrice geboren in 1955, dus ik vroeg mij af waar 1949 nu ineens vandaan komt.

Op IMDb en Wikipedia was de geboortedatum al stilletjes veranderd naar 1949. Speurend in de handgeschreven volkstelling van de Verenigde Staten van 1950 (de 1950 Census), blijkt inderdaad dat zij op dat moment een halfjaar oud was. Was zij van 1955 geweest, dan had zij hier uiteraard nog niet vermeld gestaan.


Het ingescande document is hier te vinden. Op Roberts’ Wikipedia-pagina staat een verkeerde link vermeld, wat het zoeken ingewikkelder maakt.

De Telegraaf, 20 juni 1985

Het lijkt erop dat Tanya Roberts haar leeftijd met opzet in haar voordeel heeft bijgesteld. Zo tekent verslaggever Henk ten Berge in juni 1985 in De Telegraaf op dat Roberts eerder getrouwd is geweest. Zij was 15 toen zij voor het eerst in het huwelijksbootje stapte, aldus de actrice in het artikel. Dit gecancelde huwelijk vond volgens IMDb plaats in 1971. Was Tanya Roberts van 1955 geweest, dan was dat inderdaad op 15-jarige leeftijd, nu blijkt dat zij destijds 21 was.

Het leeftijdsverschil met tegenspeler Roger Moore (die van 14 oktober is), moet daarmee ook worden bijgesteld naar 22 jaar (plus 1 dag). Dat is nog steeds één van de grootste leeftijdsverschillen tussen de Bond-acteur en zijn leading lady. Jane Seymour uit Live and Let Die en Carole Bouquet uit For Your Eyes Only voeren met respectievelijk 23 en 29 jaar leeftijdsverschil (eveneens met Roger Moore) de lijst aan.

Eén kanttekening: stel dat vader en moeder Blum in oktober 1949 ouders werden van dochter Victoria, maar dat zij op jonge leeftijd overleed en in oktober 1955 opnieuw een dochter werd verwelkomd...

Tanya Roberts overleed onverwachts in januari 2021. Haar dood zorgde voor opschudding toen kort na de bekendmaking van haar overlijden bleek dat zij nog in leven was. Uiteindelijk stierf zij de dag daarna alsnog. Op 71-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures