Films en seriesFilms en series

maandag 4 januari 2021

Bond-girl Tanya Roberts (65) plots overleden

update 5 januari 2021

Op 65-jarige leeftijd is Tanya Roberts overleden. Roberts speelde de vrouwelijke hoofdrol naast Roger Moore in de James Bond-film A View to a Kill (1985).

De bekendmaking van haar dood bracht nogal wat teweeg. Korte tijd na de bekendmaking bleek zij namelijk nog in leven te zijn. Uiteindelijke volgde dinsdag het definitieve nieuws dat zij maandagavond alsnog was gestorven.


Roberts werd voornamelijk bekend als één van Charlie’s Angels in het laatste seizoen van de Amerikaanse tv-serie begin jaren 80. Voordat zij werd uitgekozen als tegenspeelster van Roger Moore in diens laatste James Bond-film, was Tanya Roberts te zien in de filmproducties The Beastmaster (1982) en Sheena (1984).

Tegenover De Telegraaf van 10 januari 1985 zegt Tanya Roberts over haar rol als Bond-girl: ‘„(...) Mijn man had me al vaker gestimuleerd, geprest bijna, om er eens naar te solliciteren. Maar ik durfde dat niet, ik vond het zelfs niet gepast. Voor de rol van Bond-girl dien je gevraagd, wat zeg ik, uitverkoren te worden. Actrices, die prominent zijn geweest in een Bond-film kunnen nooit meer stuk. Kun je je voorstellen hoe sprakeloos mijn man en ik waren toen ik er vorig jaar voor gevraagd werd?”’

Tanya Roberts met Roger Moore en Grace Jones (A View to a Kill, 1985)

Henk ten Berge maakt op 20 juni 1985 in De Telegraaf melding van het prèmierefeest van de op dat moment nieuwste Bond-film: ‘Tanya lijkt in het dagelijks leven een lijfwacht te hebben in de persoon van Barry Roberts, haar echtgenoot. Hij wijkt geen seconde van haar zijde. Tijdens de hele produktieperiode was dat al zo en ook in de uren na de première volgt hij haar bijna ziekelijk precies op minder dan twee passen afstand. Al haar bewegingen en haar woorden worden door hem gekopieerd en gecontroleerd. (…) Een filmproducent moet echter gek worden van zo’n eeuwige schaduw, die zich bovendien voortdurend met alles bemoeit. „Een paar rollen gingen op het laatste moment helaas niet door,” vertelde Tanya toen ze het over haar carrière had. (...) Nee, het moet om die man geweest zijn. Dat uurtje aan tafel werden we al zenuwachtig van ’m.’

‘Tanya is de uiteindelijke geliefde van 007 en stelt zich uiterst afhankelijk, om niet te zeggen volstrekt ongeëmancipeerd, van hem op, piept benauwd van „James, James” wanneer het eng wordt, gaat gekleed in brave confectie en zou zich het liefst gezellig in een hoekje bij de schemerlamp met hem terugtrekken’, aldus Ten Berge in datzelfde artikel.

Peter van Bueren oordeelt milder in De Volkskrant van 4 juli 1985: ‘Met name Tanya Roberts mag er wezen en is niet alléén een goed uitziend model.’ Daar houdt hij het overigens bij.

Na haar optreden in A View to a Kill kon Roberts zich voegen bij een hele trits voorgangsters waarvan we buiten de Bond-films weinig meer hebben gehoord; het lot van vele Bond-girls.

Haar echtgenoot Barry Roberts overleed in 2006, waarna Tanya Roberts hertrouwde met Lance O’Brien. Op kerstavond lieten zij samen de honden uit, waarna Roberts plotseling in elkaar zakte. Gisteren is zij aan de gevolgen hiervan overleden. Wat de exacte doodsoorzaak is, is nog niet duidelijk. Corona wordt uitgesloten, aldus THR.

Tanya Roberts is de eerste hoofdrolspeelster uit het tijdperk-Roger Moore die overlijdt.

3 opmerkingen:

Jorn zei

Niet helemaal de eerste Bond-girl uit het Roger Moore tijdperk: Cassandra Harris (vrouw Pierce Brosnan).

Jasper Hartog zei

Heb je helemaal gelijk in Jorn. Dat moet voor de volledigheid hoofdrolspeelster zijn!

Jorn zei

No time to die..ze blijkt nog te leven.


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures