Films en seriesFilms en series

zaterdag 2 januari 2021

Barbara Jefford

Compleet over het hoofd gezien: in september vorig jaar overleed de Engelse actrice Barbara Jefford. Een naam die onlosmakelijk verbonden is aan From Russia with Love (1963), waar zij de stem insprak van Bond-girl Tatiana Romanova, en daarmee een belangrijk onderdeel werd van de film. Daarna deed Jefford hetzelfde voor de films Thunderball (1965) en The Spy Who Loved Me (1977).


Barbara Jefford was een actrice die vooral te vinden was in het theater. Zo speelde zij onder meer voor the Royal Shakespeare Company, the Old Vic en the National Theatre. In 1965 ontving zij als jongste gedecoreerde tot dan toe een OBE voor haar bijdrage aan het Engelse toneel.

Daarnaast verscheen Jefford in tal van film- en televisieproducties. De laatste film waarin zij te zien was, was Philomena (2013) van Stephen Frears met een hoofdrol voor Judi Dench.

In 1963 werd zij gevraagd de stem van Tatiana (Tania) Romanova in te spreken voor From Russia with Love. De Italiaanse actrice Daniela Bianchi die Tania speelde, sprak slecht Engels en had derhalve een veel te zwaar accent, waardoor Jefford werd ingeschakeld. Niet veel later deed zij datzelfde voor de kleinere rollen van Patricia Fearing in Thunderball en die van Naomi in The Spy Who Loved Me. Voor dit stemmenwerk bleef zij onvermeld op de aftiteling.

Barbara Jefford is 90 jaar geworden.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2023
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures