Films en seriesFilms en series

vrijdag 26 juni 2009

'Allow me to introduce myself - again'

Blofeld is weer hot. Bonds aartsvijand uit een ver verleden laat weer van zich horen. Acteur Michael Sheen (Frost/Nixon) is gevraagd voor de rol, aldus de Britse boulevardpers. Keert de kale kattenvriend na dertig jaar terug?

Nee.

Nu Daniel Craig bezig is met een reboot van de aloude Bond-serie – hij heeft zelf aangegeven dat hij een herintroductie van Q en Moneypenny wel ziet zitten – kan Blofeld ook best worden afgestofd. Of in dit geval zou de boef voor het eerst opduiken, want Craigs Bond heeft You Only Live Twice nooit gezien.

Maar... dit gaat toch niet gebeuren. Echt niet.

Ik ben persoonlijk nooit een fan van Blofeld geweest. De beste performances heeft de SPECTRE-leider gegeven in de films waar hij nauwelijks in beeld kwam (From Russia with Love en Thunderball). In de daaropvolgende delen (You Only Live Twice, OHMSS en Diamonds Are Forever) werd zo gegoocheld (heeft niets met zoekmachine Google te maken) met het personage – hij transformeerde van dwerg via maffiabaas tot kakkerige nicht – dat we eigenlijk helemaal niet weten wie deze vent nu eigenlijk is.

Wat dat betreft zou het in het tijdperk Craig, waarin de karakters beter uitgediept worden, best interessant zijn om de op- en ondergang van zijn grootste vijand te zien. Hoe is hij zo verknipt geraakt? Werd hij gepest op school met zijn afzichtelijke litteken? Of was het de verveling? Wat te doen als je een complete vulkaan hebt uitgegraven? Logisch dat de volgende stap de verovering van de wereld is.

Geven we Ernst Stavro Blofeld daarom nog een laatste kans? Een laatste kans om het nu eens echt goed te doen. Gunnen we het hoofd van SPECTRE één gezicht voor meerdere films? En is het wel SPECTRE? Of is de grote boef dit keer het brein achter Quantum?

…We zullen het nooit weten. Want Blofeld keert niet terug. En daarmee klaar.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures