Films en seriesFilms en series

zaterdag 6 juni 2009

De langste dag

D-Day in Normandië. Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat de beroemde invasie aan de Frans kust plaatsvond. Bond-veteranen Sean Connery, Gert Fröbe en Curt Jürgens waren erbij. Weliswaar begin jaren zestig, toen de film over deze allesverwoestende slag werd gedraaid.

De film The Longest Day dateert uit hetzelfde jaar als Dr. No. Sean Connery was op dat moment een ster in wording. De echt grote namen waren op dat moment nog John Wayne, Henry Fonda, Robert Mitchum en Richard Burton. Connery's tijd zou nog komen. Qua bekenheid heeft de Bond-acteur dit kwartet inmiddels wel ingehaald. Al was het maar omdat de sterren van toen niet meer in leven zijn.


Volgens de overleveringen regisseerden de grote namen aan deze productie hun eigen scènes. Met een viertal regisseurs op de rol, was het toch moeilijk om een eenheid te smeden van het geschoten materiaal. De reden voor meerdere mannen aan het roer heeft onder meer te maken met de talen van deze epische film. De Fransen spreken Frans en de Duitsers Duits. Dat was voor het eerst in een oorlogsfilm.


Om een goed beeld van de wat tragere film te kunnen geven, zou ik de rolprent opnieuw moeten zien. Ik herinner me Connery maar zijdelings, zijn rol is ook marginaal. Van de langste dag van Curt Jürgens heb ik totaal geen herinnering, maar Gert Fröbe als een beetje sullige soldaat op een ezel staat mij nog helder voor de geest. Niet wetende dat hij twee jaar later tegenover Connery zou staan in de derde Bond-film Goldfinger. Curt Jürgens moest nog even wachten voordat hij kon opdraven in The Spy Who Loved Me.

Ook Golden Gun-acteur Christopher Lee schijnt een screentest gedaan te hebben, maar werd niet goed bevonden. Hij leek te weinig op een militair. Hoewel hij tijdens de Tweede Wereldoorlog toch echt voor de Royal Air Force had gediend.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures