Films en seriesFilms en series

zondag 13 september 2009

It's all in the voice...

Timothy Dalton krijgt een 'stem' in Toy Story 3. De Pixar-film die volgend jaar zomer in roulatie gaat. Dalton gaat een egel spelen, Mr. Priklepants. Dat vind ik een prachtige keuze van de filmstudio. Want bijna iedereen is het er over eens dat Bond-acteur Sean Connery het meest markante stemgeluid in filmland heeft, maar vergeet Timothy Dalton niet! Zijn rauwe bariton werd rigoureus over het hoofd gezien, tot nu toe dan. Wat een prachtstem!

Het zal gedeeltelijk zijn Welshe afkomst zijn. Ik heb me nooit verdiept in de taal Welsh, maar iets ervan moet in Daltons accent doorsijpelen. Je kunt het horen aan de R. Hieraan herken je trouwens ook Connery's Schotse achtergrond.

Sean Connery's stem blijft uiteraard een klasse apart. Ongeëvenaard. Als we het Bond-rijtje even afgaan: de stem van George Lazenby lijkt nergens op. Hij sprak met een vet Australisch accent, dat door een persoonlijke trainer grotendeels tot verstaanbaar Engels is omgevormd, maar nog blijft het houterig klinken. Geen wonder dat zijn scènes als de op en top Engelsman Sir Hilary Bray zijn nagesynchroniseerd door acteur George Baker.

Roger Moore kan er wat dat betreft beter mee door. Maar zeker de laatste jaren is Moores stem warmer geworden dan in zijn beginjaren als Bond. Het is very English, dat mede bijdraagt aan zijn gentleman-imago. Het is hoe dan ook prettig om naar te luisteren.

Timothy Daltons stem wordt onderschat. Althans, ik hoor er eigenlijk nooit iemand over. Let er vooral op als hij boos is en zijn kaken op elkaar heeft. Dat werkt bijzonder imponerend.

Zijn opvolger Pierce Brosnan lult, net als Lazenby, als een natte krant. Daar zit echt niks bij. Hij heeft het gewoon niet. Als plaatje is Brosnan de perfecte Bond, maar zodra hij zijn mond opendoet, is hij niet meer serieus te nemen. Totaal geen gezag.

Dan Daniel Craig. Ook als is hij met 1.78 de kleinste van het stel, zijn dragende stem geeft een bijzondere meerwaarde aan zijn rol als no-nonsense Bond. Je gelooft hem direct als hij een dreigement uit.Goed, al met al geen slechte score: vier van de zes Bond-acteurs moeten eigenlijk een stem in de nieuwe Toy Story krijgen.


Vooralsnog is het Dalton die volgend jaar hoge ogen gaat gooien zonder dagen in de sportzaal te hoeven doorbrengen of uren in de grime. En voor mij net dat extra zetje om de film in de bioscoop te bekijken. Nu maar hopen dat hij niet met één scène zijn zakken gevuld heeft...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures