Films en seriesFilms en series

maandag 8 februari 2010

De man van de circustent

Wereldberoemd in kleine kring. Dat betekent dat je dood pas veel later wordt opgemerkt. MI6.co.uk meldt dat vlak vóór kerst 2009 production designer Peter Murton is overleden. De man die de fun house van Scaramanga ontwierp voor The Man with the Golden Gun is 85 jaar geworden.


Neemt natuurlijk niet weg dat de decorontwerper een eervolle vermelding op Bond Blog verdient. Want ik kende Murton, hoewel niet persoonlijk, natuurlijk wel. Hij hielp destijds Ken Adam ook al mee bij Goldfinger en Thunderball, en daarmee blijft de teller voor Murton steken op drie Bond-films.

Persoonlijk zie ik The Man with the Golden Gun erg graag. Hij staat niet bekend als hoogvlieger onder de Bond-films, maar voor mij heeft de film een prettig kitcherige sfeer. Dat komt grotendeels door Murtons bijdrage.

Concept art van Peter Murton: M's kantoor op de Queen Elisabeth

Concept art van Peter Murton: Lazars werkplaats in Macau

Zoals eerder genoemd is er die vreemde circustent van Scaramanga, gebouwd in een rotsformatie. Daarnaast de ondergewaarde kernreactor, die nauwelijks te zien is in de film. Het gezonken schip waar MI6 in huist, en natuurlijk het eiland van Scaramanga op zich. Want wie een bezoek aan 'James Bond Island' (zoals het daar sinds 1974 heet) brengt, zal merken dat er van de magie van 007 weinig te vinden is.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures