Films en seriesFilms en series

woensdag 17 februari 2010

I didn't know there was a pool down there

Honderd jaar Marc Lawrence


Vandaag is de honderdste geboortedag van Marc Lawrence. De Amerikaanse acteur die in twee Bond-films van Guy Hamilton te zien was als gangster.


Marc Lawrence, die eigenlijk Max Goldsmith heette, speelde gedurende zijn zeventigjarige carrière voornamelijk gangsterrollen. Bekendheid verwierf hij onder meer met films als The Big Easy (1987) en Ruby (1992). In Shepherd of the Hills (1941) en From Dusk Till Dawn (1996) liet hij zien dat hij ook andere rollen dan die van slechterik aankon.

Tijdens de heksenjacht op communisten in de jaren vijftig moest Lawrence verschijnen voor de commissie voor anti-Amerikaanse activiteiten, waar hij toegaf lid te zijn geweest van een communistische partij. Ook legde hij met tegenzin belastende verklaringen af over collega-acteurs. Daardoor kwam zijn carrière in Amerika tijdelijk tot stilstand. Hij vertrok naar Europa, waar hij in de jaren zestig in Italiaanse films speelde en misdaadfilms en spaghettiwesterns regisseerde.

In Diamonds Are Forever (1971) is hij een van de schurken die Plenty O'Toole uit het hotelraam gooit, waarna zij in een zwembad belandt. Lawrence spreekt hier de beroemde zin uit: 'I didn't know there was a pool down there'.

Diamonds Are Forever (1971)

Een paar jaar later is Lawrence opnieuw van de partij bij een Bond-film van Guy Hamilton. In The Man with the Golden Gun (1974) speelt hij, heel verrassend, een onderwereldfiguur. Hij neemt het in de pre-title sequence op tegen Scaramanga in diens fun house. Daar weet hij een eind te komen, maar blijkt toch niet opgewassen tegen 'de man met het gouden pistool' — hij eindigt met een gouden kogel in zijn voorhoofd.

The Man with the Golden Gun (1974)

In de jaren tachtig beleefde hij zijn comeback in de Verenigde Staten als onderwereldfiguur in talloze films. Hij was voor het laatst te zien in Looney Tunes: Back in Action in 2003, waar ook Timothy Dalton een rol heeft.

Marc Lawrence overleed in 2005 op 95-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures