Films en seriesFilms en series

zondag 28 februari 2010

Vanavond: een uur lang architectuur

Vergeet vanavond niet te kijken naar Avro's Close Up, dat vandaag een uur lang in het teken staat van architect John Lautner (1911 – 1994). De tv-biografie begint met een scène uit Diamonds Are Forever waarin een dikkige Sean Connery het bouwwerk Elrod House binnenstapt. Het zou niet misstaan binnen het oeuvre van decorontwerper Ken Adam. Maar hoe vervreemdend deze locatie ook is; dit is een echt huis.

Elrod House, Goldstein House, Garcia Residence, Reiner Residence, Jacobsen Recidense, Schaffer Residence, Chemosphere – het zijn stuk voor stuk prachtige filmlocaties. En je ziet direct dat het een werk van Lautner is, waarbij de natuurlijke elementen vloeiend overgaan in staal en beton. Niet verwonderlijk dat regisseur Guy Hamilton begin jaren zeventig neerdaalde in Californië: Lautner lijkt Elrod House voor Bond ontworpen te hebben. Het pas perfect in de idiote fantasiewereld van Diamonds Are Forever.

Verwonder je vanavond een uur lang aan Lautner-kitsch. Om 18.15 uur op Nederland 2. En daarna altijd nog via Uitzending Gemist.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures