Films en seriesFilms en series

maandag 13 september 2010

De allerbeste

De beste acteur ter wereld. Hij heeft gisteren de meest prestigieuze Nederlandse toneelprijs ontvangen, de Louis d'Or.

De beste acteur ter wereld. Dat was niet Marlon Brando. Is niet Al Pacino en zeker niet Sean Connery. Gijs Scholten van Aschat, die komt in de buurt. De beste acteur ter wereld, al ver voor zijn Louis d'Or, dat is Kees Hulst.

De prijs heeft hij gekregen voor zijn rol van Hofmeister in de toneelbewerking van Arnon Grunbergs Tirza. Datzelfde verhaal vormt de basis voor een nieuwe Nederlandse speelfilm, met Scholten van Aschat in de rol van Hofmeister.

Waarom Kees Hulst niet in die film speelt? Waarschijnlijk vanwege het algehele plaatje op het witte doek, de minder bekende kop. Dat vermoedt Hulst tenminste. Hij is niet eens benaderd. Hetzelfde gebeurde destijds bij Kleine Teun. Terwijl Hulst een van de drie hoofdrollen op het toneel vertolkte, verkoos regisseur en schrijver Alex van Warmerdam zichzelf voor de filmversie. De andere twee rollen bleven ongemoeid.

De beste acteur ter wereld, en bijna niemand die hem kent. Ik vind het niet erg. Ik zie hem geregeld opduiken en ben altijd blij om hem te zien. Blij om hem te zien spelen, omdat hij speelt en beweegt en praat als een Leffe blond. De eeuwige antiheld. Het principemannetje. De zeikerd, de betweter. De schlemiel. Coplimenten voor de beste acteur ter wereld, Kees Hulst.

Ik heb Tirza niet hoeven zien om te weten dat het een verdiende prijs is. Zoals dat met fans gaat - die zijn bevooroordeeld. Volgend jaar verdient hij hem weer.

Was getekend,
Jasper Hartog
voorzitter Kees Hulst Fanclub

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures