Films en seriesFilms en series

donderdag 24 februari 2011

Six Feet Under

Ajax-fans kunnen zich op begraafplaats Westgaarde laten begraven of uitstrooien onder de clubvlag.

Het is een beetje armoedig. Naast dat er zo nu en dan een voetballer ineenstort, heeft de dood verder niets met het spelletje. Nee, neem dan film. Of nog specifieker James Bond. Keuzes te over. Te veel voor één begrafenis. You only live twice, but you only die once.

De ultieme Bond-uitvaart. Hoe zou die eruit zien?

Eerst moet je natuurlijk een beetje behoorlijk dood. Als je door een vliegtuigraam wordt gezogen, wordt opgeblazen door een haaienkogel of in een sneeuwmachine tot pulp wordt gemalen – daar hebben we niet zo veel aan. Beter fatsoenlijk doodgeschoten, vergiftigd, gewurgd of neergestoken. Wie goed en wel de pijp uit is, verdient vervolgens een mooie kaart.

Daar prijkt, hoe kan het ook anders, die beroemde haiku. Niet ván maar náár Basho:

You only live twice
Once when you are born
And once when you look
death in the face


De kist kan uit Diamonds Are Forever. Maar persoonlijk vind ik die Amerikaanse hutkoffers foeilelijk. Dat geldt ook voor die uit Live and Let Die. Bijkomend nadeel: de onderkant daarvan is open. Dan die van Jacques Bouvar in Thunderball, die is beter. In Moonraker drijft ook nog een doodskist rond, naar Italiaans model. Ook dat is een beetje pompeus.

Opbaren, daar doen we niet aan. Een stoet goedgeklede mensen wil ik zien, zoals bij de uitvaart van Sir Robert King in The World Is Not Enough. De heren op zijn minst een pak met een das.

Bij binnenkomst in de aula: muziek. Wat dacht je van het gedragen Flight Into Space om mee te beginnen? Mountains and Sunsets en Journey to Blofeld’s Hideaway, met name het gedeelte vanaf 1:04. En allemaal lekker hard natuurlijk. We Have All the Time in the World mag uiteraard niet ontbreken. Het liefst in de versie van Iggy Pop.

Na afloop foie gras met Bollinger – al heb ik beide zelf nooit gehad.

Een graf met een steen zal niet misstaan. Met de tekst: We Have All the Time in the World. ‘Beloved wife of James Bond’ mag achterwege blijven. Maar cremeren heeft de voorkeur. En dan net op het moment supreme de kist uitstappen: Now, don't tell me! You're St. Peter?!

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures