Films en seriesFilms en series

dinsdag 16 augustus 2011

Gangsterkijktip

Het kan natuurlijk niet anders dan dat Lee Tamahori vóór Die Another Day een goede film moet hebben gemaakt. Anders had Eon Productions hem natuurlijk nooit ingehuurd voor het veertigjarig Bond-jubileum in 2002.

Once Were Warriors uit 1994 wordt het meest geprezen. En dat was het dan wel zo'n beetje. Een prima aflevering van The Sopranos laten we achterwege, dat zwakt mijn verhaal namelijk wat af. Want daarna heeft hij veelal dure actiepulp gepoept: The Edge, Triple X, Next en natuurlijk als hoogste dieptepunt Die Another Day. Tussendoor heeft hij, verkleed als vrouw (een heel lelijke, dat kan niet anders), wat proberen bij te klussen op de tippelzone. En zie hier in een notendop leven en werk van Lee Tamahori.

En dan deze zomer opeens een opmerkelijke film: The Devil's Double. Over de dubbelganger van de zoon van Saddam Hoessein, Uday, die in 2003 als zwaar verminkt lijk nog eens fraai de Nieuwe Revu haalde. Dat waren geen prettige foto's.

Een film op gangsterniveau, de Scarface van Arabië, en helaas maar al te waar gebeurd. Met een grote bijrol voor Shouf shouf-acteur Mimoun Oaissa.

Ik ben in tien jaar tijd eindelijk eens benieuwd naar een film van Tamahori. En ik vind, als pleister op de wonde voor het gedrocht Die Another Day, dat ik gratis naar de bioscoop mag. 

The Devil's Double draait vanaf 1 september in de bioscoop. Waargebeurde gangsterkijktip tot die tijd: de twee delen van het steengoede Mesrine. Met in het tweede deel een mooie bijrol voor Bond-boef Mathieu Amalric. En die Vincent Cassel mag van mij ook zo in een Bond-film. Wat een acteur. Wat een film.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures