Films en seriesFilms en series

dinsdag 31 juli 2012

Back On Track: That's for double-o-nine

James Bond gaat het spoor weer op. Voor Skyfall staat een grootschalige treinscène op stapel: actie op een goederentrein. Tijd om de historie in te duiken en de meest memorabele treinscènes uit de Bond-films op een rijtje te zetten.


Aflevering 4
THAT'S FOR DOUBLE-O-NINE

Octopussy (1983) telt een aantal zeer gevarieerde treinscènes van in totaal bijna twintig minuten. Bond is vaker onder of op de trein te vinden, dan erin. In deze parallelle vertelling wordt het ingewikkelde plot van de film uit de doeken gedaan. Goed opletten dus!

Het feest begint als het reizende Octopussy's International Circus vanuit het Oost-Duitse Karl Marx Stadt naar het West-Duitse Feldstadt vertrekt. Daar komen we erachter dat Octopussy samen met de Afghaanse prins Kamal Khan en de Russische generaal Orlov samenwerkt in een smokkeloperatie met Russische juwelen als buit. Althans, dat is wat de naïeve Octopussy moet geloven...


Ondertussen bij de National Fine Art Repository in Moskou blijkt dat Orlovs tegenstander, generaal Gogol, het dubbelspel op het spoor is. Met een kunstexpert van de Hermitage ontdekt hij dat de Russische juwelencollectie van het Kremlin vervalst is. Orlov heeft de echte juwelen in bezit.

Bond heeft de voorstelling in Karl Marx Stadt bijgewoond. Van daaruit achtervolgt hij het drietal Octopussy, Kamal en Orlov. Hij verschanst zich onder de trein en komt zodoende van de juwelen te weten. De trommel met sieraden wordt vastgeklonken aan het onderstel van een circuskanon, een prima verstopplek om de douane om de tuin te leiden. Bond, die nog steeds onder de trein zit, klemt zich goed vast aan het chassis als het treinstel naar het hoofdspoor wordt getrokken.


Het treinstel komt tot stilstand in een tunnel. Daar blijkt plots dat het ware plan van Kamal en Orlov niets met de juwelendiefstal te maken heeft — er blijkt een exacte kopie van de wagon met het circuskanon te zijn. Onder dit kanon wordt in plaats van een schatkist een atoombom gemonteerd. Terwijl Octopussy denkt dat zij juwelen van Oost naar West smokkelt, brengt haar circus in werkelijkheid een bom naar binnen.

Bond is inmiddels onder de wagon vandaan gekropen. Op een aanplakbiljet op de trein ziet hij waar het circus heengaat: de Amerikaanse luchtbasis in Feldstadt. Dáár zal de atoombom tot ontploffing worden gebracht.


Kamal en Orlov spelen het spel nog even mee en toasten met Octopussy op hun succes. Als de juwelen straks de grens over zijn, zullen ze 300 miljoen dollar rijker zijn. Als het treinstel met de bom aan hun wagon wordt gekoppeld, maakt Orlov zich beleefd uit de voeten.

De wagon met de juwelen staat nog steeds in de tunnel. Bond heeft zijn toegang verschaft tot het treinstel, waar messenwerper Mishka de trommel met sieraden onder het kanon vandaan haalt. Als hij de beroemde Romanovster bekijkt, ziet hij in de wierspiegeling de figuur van Bond naderen.

Mishka draait zich met lasapparaat en al om en vuurt een lange vlam langs Bonds gewapende hand. Verblindt door het felle licht duikt Bond weg. Mishka grijpt zijn mes en gooit deze in de richting van Bond. Deze weet zich ternauwernood tussen de rekwisieten te verstoppen, maar dan struikelt hij. Daar staat Miskha tegenover hem, klaar voor de doodsteek. Maar dan trapt Bond tegen de hendel van het kanon. Het gevaarte kantelt en knalt op het achterhoofd van de messenwerper.


Bond trekt Mishka's kleding aan, waarna de wagon me juwelen langzaam wordt weggeduwd.


Dan arriveert generaal Orlov bij Bonds wagon om de trommel met echte juwelen op te halen. Bond houdt de Rus onder schot en laat hem zijn plan vertellen.


Met zichtbaar genoegen ontplooit Orlov zijn spel, waarop Bond hem beveelt de trein te stoppen. Maar het is al te laat. Het sein klinkt en de trein vertrekt. Orlov weet te ontsnappen uit de wagon en stuurt zijn handlangers aan Bond neer te schieten.

'Why is that bomb on the train?'
'Who are you?'
'I'm British secret service.'
'You should be more concerned about getting out of here alive.'
'l am more concerned about an atomic bomb exploding on a US Air Force base. You surely can't be inviting a nuclear war. What happens when the US retaliates?'
'Against whom?'

Bond moet de vertrekkende trein met de bom zien in te halen. Hij springt achter het stuur van Orlovs auto (de auto waar de juwelen zich inmiddels bevinden) en onder het ontwijken van Russische soldaten, scheurt hij over het rangeerterrein. Als Orlov ontdekt dat Bond er met zijn juwelen vandoor gaat, springt hij in een dienstauto om achter 007 aan te gaan.

De banden van Bonds auto worden aan flarden gescheurd door een afzetting. Maar dat biedt hem juist de kans het spoor op te draaien — met een simpele beweging raakt hij precies op de rails...
Daar gaat de zwarte Mercedes, over het spoor achter de trein aan. Bond raakt door een wissel op het naastgelegen spoor en komt zodoende naast de trein te rijden. Als er plots een tegemoetkomende trein nadert, springt Bond in een halsbrekende manoeuvre naar Octopussy's trein, waar hij zich nog maar net vast kan grijpen aan het dak. De Mercedes wordt van het spoor gelanceerd en belandt in een naastgelegen meer.Bond hijst zich op het dak en laat zich in de wagon met de bom zakken. Daar houden Grishka en Kamals rechterhand Gobinda de wacht.

De Mercedes wordt uit het water getakeld. Generaal Gogol is inmiddels ter plaatse (terwijl hij net nog een slordige 2 duizend kilometer verderop in Moskou was!) en ontdekt de schat in Orlovs wagen.

Octopussy's trein nadert de West-Duitse grens. De wagons worden aan een grondige inspectie onderricht door de douanebeambten, maar die vinden uiteraard niets verdachts. Ook Bond ontdekken zij niet, want die heeft zich inmiddels verstopt in een apenkostuum.


De trein mag verder rijden. Maar dan arriveert Orlov die de wegrijdende trein probeert te stoppen, waarop de douane het vuur op hem opent. De generaal valt gewond neer en sterft.


'A common thief. A disgrace to the uniform.'
'Yes. But tomorrow... l shall be a hero... of the Soviet Union.'

Generaal Gogol blijft ontgoocheld achter, hij is net te laat om Orlov levend te arresteren. Octopussy's trein is ongeschonden de grens overgekomen en tuft rustig West-Duitsland in.

Terug in de wagon, beveelt Kamal Gobinda om de bom scherp te zetten. Over vier uur zal de grote knal plaatsvinden.


Bond, nog steeds in het apenkostuum, heeft alles gezien, maar verraadt zichzelf als hij tegen een metalen voorwerp schuifelt. Waarop Gobinda een sabel grijpt en met een krachtige beweging het hoofd van de aap afslaat. Op dat moment verschijnt Bond die vlug door het luik in het dak springt.

Op het dak gekomen moet Bond meteen duiken voor een viaduct. Hij moet Octopussy zien te waarschuwen, dat kan op dit moment niet anders dan over het dak van de rijdende trein, waarbij hij onderweg telkens wordt gehinderd door obstakels. Gobinda volgt hem onderlangs door de wagons.


Dan komt Bond bij Octopussy's wagon. Hij klautert naar beneden en ziet door het raam dat Gobinda Kamal waarschuwt. Kamal trekt zijn pistool en Bond besluit via de zijkant van de trein verder te gaan.

Met gevaar voor eigen leven ontwijkt hij uitstekende takken en raakt hij zo nu en dan de grond. Toch weet hij door te klimmen naar het raam van waaruit hij Octopussy kan zien. Hij probeert haar aandacht te trekken door op het raam te tikken. Maar dan komt Kamal de wagon binnen en schiet direct op Bond.


Bond klimt het dak weer op en rent terug van waar hij vandaan kwam. Als hij overspringt naar de laatste wagon, wordt hij getackeld door Gobinda. Die duwt Bond onder de trein en ramt er met zijn sabel op los. Via het onderstel weet Bond de zijkant van de wagon te bereiken en klimt omhoog. Gobinda heeft precies hetzelfde gedaan en ontmoet Bond op het dak. Kamal waarschuwt Grishka dat hij zich er ook mee moet gaan bemoeien.


Bond en Gobinda liggen te rollebollen op het dak, als Grishka verschijnt. Die denkt zijn tweelingbroer te treffen, maar ziet dan pas dat het Bond is. Nu zijn de rapen gaar en stort de messenwerper zich ook op 007.

Na een aantal dreunen verliezen Bond en Grishka hun evenwicht en storten van de trein in het naastgelegen bos — Gobinda blijft alleen op het dak achter. En laten we vooral de bom niet vergeten.


Dat was twintig minuten spanning en sensatie op de trein. Om het verhaal nog even af te maken, volgt Grishka Bond door het woud. Bij een boshut aangekomen nagelt de circusartiest de geheim agent met een aantal rake worpen aan de deur.

Als Grishka zijn laatste mes trekt om Bond de doodsteek te bezorgen, grijpt die net op tijd het hengsel van de deur beet en de messenwerper stort naar binnen. Bond pakt een van de messen en gooit deze met een ferme worp in Grishka's buik.


'And this is for my brother.'
'And that's for double-o-nine.'

Zie ook:

Aflevering 1: Murder on the Orient Express
Aflevering 2: Just being disarming
Aflevering 3: A quick bite
Aflevering 5: Bond, only Bond
Aflevering 6: Take the bloody shot
Aflevering 7: Living in the shadows

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures